Herrljungadrömmen som serverades var mycket populär. Foto: Filip Landqvist

Nationaldagen firades med Herrljungadröm

Herrljunga

Nationaldagen i Herrljunga firas med pompa och ståt. I år var inget undantag och många var det som sökt sig till kommunhuset för att delta i firandet under onsdagsförmiddagen. 

Det var ett späckat program under onsdagens nationaldagsfirande i Herrljunga. Det fanns något för alla. För de lite yngre passade det bra att göra sig av med lite energi i hoppborgen eller ta sig en tur på karusellen. Räddningstjänst och ambulans fanns också på plats och alla som var intresserade fick möjlighet att sitta upp i förarsätet och känna på känslan av att ambulansförare eller brandman för en dag.

På scenen bjöds det på underhållning. Musikskolan inledde med att spela gungvänliga melodier. Just gungvänligt var det också mot slutet av firandet då bandet Selected Earrings Quintet Edition från Göteborg sydde ihop dagen med jazziga melodier. Däremellan hann också Oliver Carlehed med att bjuda på vackra sommarmelodier på piano.

Många pristagare

Under nationaldagen delas också ett antal utmärkelser och medaljer ut. 

Årets ungdomsledare Peter Korpås prisades. Fotografen Thomas Örn Karlsson tog emot kulturpriset och William Mannerland fick årets Hantverks- och kulturstipendium. 

Över hela landet är nationaldagen en dag då nya svenska medborgare hälsas välkomna. Bland de som blivit nya medborgare i Herrljunga var flera på plats och fick motta en ljuslykta och en Sverigeflagga.

En Herrljungadröm

Det kanske mest populära under dagen var ändå fikat. Herrljungadrömmen, vilket är en kladdkaka med en klick grädde och blåbärskompott, gick åt i rasande snabb takt. Alla 500 beställda bakverk tog slut. ICA Nära i Ljung var det som stod bakom Herrljungadrömmen.

– Det har kommit mycket folk vilket är jätteroligt. Mycket av det som händer här i dag är vad vi försöker förmedla att Herrljunga är. Det är en ”vi-känsla”, säger kommunens Mats Bjurbom som höll i arrangemanget och tillägger:

– Det är också roligt att människor som har gjort något verkligen får den uppmärksamhet som de förtjänar och det tycker jag att de får här i dag. 

Läs mer och se fler bilder från firandet i torsdagens AT. 

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.