Foto: STEFAN SAMUELSSON
OMTYCKT GENVÄG. Många vill köra Alfhemsvägen förbi ställverket till och från norra Stadsskogen.

Nu öppnas avstängd väg igen

Alingsås

Nu får boende i norra Stadsskogen lite lättare att köra bil till centrala Alingsås igen. Alfhemsvägen öppnas åter för trafik fredag eftermiddg.

Alfhemsvägen har varit avstängd sedan slutet av förra året förbi ställverket till Kavlåsvägen och Konduktörsgatan. Det har berott på flera olika arbeten i området.

– Avstängningen är mest på grund av att vi har grävt i Konduktörsgatan och Kavlåsvägen och inte kunnat ha trafik förbi arbetsplatsen, men Alfhemsvägen ska öppnas igen i dagarna, säger gatuchef Markus Thunberg, Alingsås kommun.

– Sen har vi väntat in hyvling och asfaltering och nu senast har vi satt kantsten för att göra en gång- och cykelbana där, fyller arbetsledare Mats Andersson i.

Lade ner fiber

Trafikanterna har under tiden hänvisats till Stadsskogsgatan och omvägar via Hedvigsberg eller Lövekullevägen för att ta sig till centrum.

– Vi har inte velat öppna vägen när vi visste att vi skulle behöva stänga av den snart igen, säger Mats Andersson.

Tekniska förvaltningen har dels bytt ut va-ledningar i området, dels bygger man en ny gång- och cykelväg utmed Kavlåsvägen upp till Alingsåsparken. De arbetena fortsätter och ska bli klara till hösten. Men det är oklart när Kavlåsvägen, som också är avstängd, kommer att öppna för trafik igen.

Vattenfall äger ställverket nära järnvägen och har under våren rivit delar av det. Dessutom lade Alingsås Energi ner fiber i området i höstas.

– Det återställdes inte fullt ut för att vi visste att vi också skulle göra arbeten där. Men vi var inte färdiga att gå igång förrän i början av 2018, säger Markus Thunberg.

Ny förbindelse

Alfhemsvägen är Vattenfalls väg. Kommunen får använda den och ha den öppen för trafik mot att man sköter drift och underhåll.

Men planen är att Alfhemsvägen ändå kommer att stängas i framtiden och ersättas av en ny förbindelse mellan norra Stadsskogen och Kavlåsvägen. Den är tänkt att ansluta till ungefär mitt på Kavlåsvägen.

– Det är en långsiktig lösning, säger Thunberg och tillägger att det inte är bestämt när den vägen ska byggas.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.