Foto: Urban Kärvling
CYKLA TILL KYRKORNA. Vårgårda pastorat vill få människor att prova Bicigrion, som är att pilgrimsvandra men cykel till kyrkorna. Söndag 17 juni gör man avtramp för projektet från Algutstorps kyrka via Landa till Kvinnestad kyrka. Då kommer Esbjörn Särdquist, Bertil Hedlund, Anna Castor, Nadja Schelin och Elizabeth Erlandsson att ha på sig sina cykelhjälmar.

Pilgrimsvandra med cykel

Vårgårda

Vårgårda pastorat slår ett slag för cykelvandring.
– Vi sommarsatsar med så kallad Bicigrino, det vill säga pilgrimsvandring till cykel. Det passar bra i ”cykelstaden” Vårgårda, säger kyrkoherde Esbjörn Särdquist.

En pilgrimsvandring görs av en person till en helig plats. I ett historiskt sammanhang användes särskilda vägar för pilgrimsfärden, vilket knöt samman olika heliga platser med hemorten. Dessa kallas oftast pilgrimsleder och vissa används ännu i dag.

Stressa av

Att pilgrimsvandra i dag kan se ut på olika sätt. Många gör det för att stressa av och gå ner i varv, ta en paus i vardagen och fundera på tillvaron.

Santiago del Compostela är en välkänd vandringsled i norra Spanien. Här har man utvecklat Bicigrino, som är ett spanskt ord som betyder att pilgrimsvandra med cykel.

– Vårgårda är en cykelort och vi har 14 fina kyrkor att cykla till. När man kommer till kyrkan hanterar människor sin stund på sitt eget sätt. Några sitter ner och funderar, andra är koncentrerade i djup bön, säger Esbjörn Särdquist.

Kyrkorna är öppna under hela sommaren (juni-augusti).

– Vi tar på detta sätt våra öppna kyrkor ett steg vidare. Den 17 juni har vi avstamp. Efter gudstjänsten i Algutstorps kyrka har vi en manifestation av Bicigrinoprojektet, då vi cyklar till Landa och Kvinnestad kyrka, säger Esbjörn Särdquist.

Läs hela artikeln med flera tips i lördagstidningen

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.