Arkivbild: Mikey Lennartsson
FIRANDE. Ett inslag under nationaldagsfirandet är en välkomstceremoni för alla de som fått svenskt medborgarskap under 2017.

Nationaldagen firas på flera håll

Alingsås

Onsdag 6 juni är Sveriges nationaldag, vilken som vanligt firas på flera ställen i våra tre kommuner.

I Nolhaga park i Alingsås är det folkfest för såväl stora som små på eftermiddagen. Det inleds med ett familje- och barnprogram där det kommer bjudas på upptåg med Joxelina – hjärtlig underhållning med värme, energi, sång och trolleri.

Nationaldagsprogrammet startar sedan med välkomsthälsning, programpresentation och välkomstceremoni för de som fått svensk medborgarskap 2017. Programvärd är Kristina Grapenholm, kommunfullmäktiges ordförande. Därefter väntar, precis som vanligt, såväl musik som dans. Några av dem som medverkar under firandet är Alingsås manskör, Alingsås folkdansgille med spelmän- och kvinnor och Solanumkören. Högtidstalar gör Erik Mjönes, projektledare inom barnrättsfrågor och skolutveckling. Senare på eftermiddagen blir det allsång med Simon Ljungman.

I Gräfsnäsparken är det program hela dagen och vid lekplatsen är det Barnens nationaldag med särskilt program under ett par timmar. Det finns möjlighet att gå guidade turer och för övrigt är det bland annat målgång för Nationalveteranbilsrallyt.

I Vårgårda arrangeras Barnens nationaldagsfirande på Tånga mitt på dagen, med bland annat gratis bad och minigolf, tipspromenad, våffelcafé och dansuppvisning med Nordic Wellness danselever.

På eftermiddagen firar Vårgårda hembygdsförening nationaldagen på Tumbergs hembygdsplats. Sven-Åke Mökander talar och Bärarlaget sjunger.

Sen eftermiddag hålls firandet vid Härenegården, med tal av Marianne Andersson och sång och musik av Joakim och Kevin.

På kvällen är det firande i Asklanda kyrka med bland andra Innovakören, Jan Davidsson och Ingamay Larsson.

I Herrljunga välkomnas nya medborgare och delas kultur- och idrottsledarpriser ut mitt på dagen vid kommunhuset. Johnny Carlsson högtidstalar, Emma Käck och Andreas Nycander uppträder.

Lite senare är det dags för nationaldagsfirandet i hembygdsparken på Haraberget, där Christian Palmén talar och musikkåren Lyran spelar.

Fullständigt program och tider finns i annonser i de tre senaste utgåvorna av pappers-AT och eAT.

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.