Foto: FILIP LANDQVIST
TROR PÅ INTEGRATIONSRÅD. Julia Mårtensson, verksamhetschef på integrationsavdelningen, Alingsås kommun.

Satsar på förbättrad integration

Alingsås

Alingsås kommun har tilldelats en halv miljon kronor av Länsstyrelsen för integrationsarbete.
Pengarna kommer bland annat gå till att starta upp ett integrationsråd.

– Vi vill ge nyanlända och invandrare ett forum för att ställa frågor och få nycklar till att komma in snabbare i samhället, säger Julia Mårtensson, verksamhetschef på integrationsavdelningen på Alingsås kommun.

På två och ett halvt år har Alingsås tagit emot nära 500 nyanlända, varav en stor del är så kallade kvotflyktingar. Flyktingar som kommer direkt från flyktingläger på olika platser runt om i världen.

Att få personer med olika kultur, bakgrund och uppfattning att snabbt komma in i det svenska samhället är en utmaning. Men Alingsås kommer nu som en av de första kommunerna satsa på ett integrationsråd. Något som möjliggörs av att kommunen beviljats ett bidrag på 500 000 kronor från länsstyrelsen för en riktad satsning.

– Det innebär att vi kan anställa en person som på 50 procent jobbar dedikerat med hur det går att förbättra integrationen för de här personerna, säger Julia.

Integrationsrådet, som är en del av detta, ska bestå av nyanlända och representanter för bland annat SFI och integrationsavdelningen på Alingsås kommun. Och förhoppningsvis också en del representanter från civilsamhället.

– Man måste ha med sig att det här är personer som ofta har väldigt lite koll på hur vårt samhälle fungerar, och de har ofta ingen aning om var de ska vända sig med sina frågor heller. På så sätt uppstår ofta missförstånd åt båda håll och det är vår förhoppning att till exempel ett integrationsråd ska kunna bidra till att motverka det.

Arbetet med ett integrationsråd förväntas komma igång så snart sommaren och semesterperioden är över.

Kommunstyrelsens ordförande Daniel Filipsson (M) är mer än glad över att kommunen nu fått möjlighet att dra igång ett viktigt arbete för kommunens nya medborgare.

– Ska ett samhälle fungera optimalt behöver alla få en möjlighet att bidra och känna sig delaktig. Jag är stolt över att vi har en integrationsavdelning med idéer i framkant och att vi trots allt lyckats väldigt bra i vårt flyktingmottagande. Med detta som tillskott kan vi göra det ännu bättre, och det gör mig väldigt glad, säger han.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.