Foto: JENNY SCHAGERLIND
TRE HERRLJUNGABOR visar i sommar sina målningar i konsthallen. Från vänster; Jan Hansson, Hossein Alizadeh och Risto Turppa.

Spännande möte i konsthallen

Herrljunga

Det blir en blandning av abstrakt, färgstarkt och jordnära när tre Herrljungabor intar konsthallen över sommaren.
I går, fredag, invigdes deras gemensamma utställning.

När AT tittar in i Herrljunga konsthall på torsdagseftermiddagen är målningarna färdighängda. Jan Hansson, Risto Turppa och Hossein Alizadeh samsas om utrymmet med varsin avdelning i konsthallen. Motiv och tekniker är olika men skapar en både färgsprakande och spännande helhet.

Risto och Hossein – flyktingkillen från Afghanistan som har blivit som Ristos son – medverkade båda på Herrljunga konstrunda i fjol. Sedan dess har de även haft en gemensam utställning på Galleri 33 i Vårgårda.

Jan är också Herrljungabo och konstnär sedan många år tillbaka. Ändå har han aldrig träffat vare sig Risto eller Hossein före den här utställningen.

Just minnen och uppväxtmiljöer är återkommande motiv i Jans akryl- och oljemålningar.

– Ja, man kan säga att det finns en historia bakom varje måning. Och lite symbolik. Även bilar är människor, säger Jan lite kryptiskt.

För både Risto och Hossein är målningen fortfarande mycket terapi i sorgen efter Elisabeth, Ristos fru som gick bort oväntat för ett år sedan.

Risto har målat mycket nytt till den här utställningen, bland annat flera abstrakta målningar med humoristiska titlar. Hossein har i sin tur fastnat för fjädrar som motiv, påhejad av pappa Risto.

Utställningen i konsthallen pågår till och med den 17 augusti.

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.