Arkivbild: STURE BJÖRNSON
Ur ett förråd vid Fullestads kyrka stals en åkgräsklippare.

Stal från kyrkor – stöldliga åtalas

Vårgårda

Sju män, i åldrarna 19-30 år, åtalas för inblandning i systematiska stölder av bland annat gräsklippare från kyrkogårdsförvaltningar runt om i Västsverige.

Det åtal som nu väcks vid Skaraborgs tingsrätt omfattar 21 åtalspunkter där merparten av brottsligheten gäller stölder av gräsklippare, lövblåsar och annan utrustning från kyrkor runt om i Västsverige. Totalt handlar det om sjutton pastorat som har fått påhälsning av gärningsmännen.

Stal för miljonbelopp

Bland de drabbade finns Fullestads kyrka strax utanför Vårgårda. Där kapade gärningsmännen ett hänglås och bröt sedan upp dörren till en förrådsbyggnad. De försvann sedan med en åkgräsklippare värderad till närmare 100 000 kronor. Enligt uppgifter i förundersökningen har gärningsmännen i samband med den aktuella stölderna kommit över gods till ett värde av drygt 1,2 miljoner kronor.

Tre sitter häktade

Under våren bedrev polis spaning mot fordon som misstänktes ha med stölderna att göra. Vid en kontroll upptäcktes då att åkgräsklippare fanns lastad i en släpkärra som var kopplat till ett fordon. Efter en husrannsakan på en adress på Västkusten kunde sedan härvan av stölder rullas upp.

De tre männen som misstänks vara mest involverade i brottsligheten sitter sedan en tid tillbaka häktade. En av dem ska ha varit med vid samtliga stölder, vilket han också har erkänt i förhör.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.