Foto: STEFAN SAMUELSSON
NYTT SPÅR PÅ GÅNG. De stora arbetena vid Alingsås station ska vara klara den 29 juli.

Tågstopp två julihelger i rad

Alingsås

Tågtrafiken förbi Alingsås kommer att stängas av helt under två helger i rad i juli. Det är effekten av att banarbetet ställdes in förra helgen.

Projektet Vändspår Alingsås börjar snart komma in i slutskedet. Om en och en halv månad ska allt vara klart.

När solkurvor på Älvsborgsbanan gjorde att SJ inte kunde köra sina fjärrtåg den vägen helgen 2-3 juni tvingades arbetena vid Alingsås station göra ett ofrivilligt uppehåll.

Under 55 timmar utan passerande tåg skulle en järnvägsväxel ha lagts in och en rad markarbeten ha gjorts. Det måste tas igen någon annan gång – och någon försening efter slutdatumet 29 juli får det inte bli.

Samma ställverk

– Det går inte att flytta på inkopplingen. Då stjälper vi tre andra projekt, säger projektledaren Anders Bjers på Trafikverket. De andra projekten finns på annat håll i Västsverige men hör till samma ställverk i Göteborg.

– För att kunna klara det måste vi ha motsvarande helg tillbaka, fortsätter Anders Bjers.

In förra veckan förhandlades det mellan Trafikverket och järnvägsföretagen. Nu är det bestämt att det blir en ny totalavstängning den 7-8 juli.

– Exakta tider är inte klara än. Man diskuterar med järnvägsföretagen, säger Bjers.

Sedan tidigare är det en planerad, likadan avstängning helgen efter, 14-15 juli. Det blir alltså två helger i rad med ersättningsbussar för många av tågen och längre resväg för fjärrtåg.

Därefter följer en helg då tågen får passera Alingsås, men hela vecka 30 (23-29 juli) kommer det att vara avstängt igen.

– Vi har planerat ett större utskick i Alingsås troligen efter midsommar, om veckorna 27-30, säger projektledaren Anders Bjers, som också berättar att tågen bara kommer att kunna använda ett enda spår förbi Alingsås station under fyra veckor i juli.

– Men det kommer att bli mycket bättre sen när detta är färdigt, tillägger han.

Läs mer i lördagstidningen

  • Ny etapp för spårbytet Alingsås-Floby

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.