Abortdebatten

Debatt

En mycket sorglig debatt har blossat upp om kvinnans rätt till att bestämma över sin kropp och avsluta en oönskad graviditet.

Idag kan en kvinna avsluta en graviditet fram till vecka 18, efter det behövs tillstånd av socialstyrelsen. Då krävs särskilda skäl, ett skäl kan vara att modern har problem med alkohol, droger, mår psykiskt dåligt eller att fostret har en allvarlig missbildning/skada.

Debatten som är nu är att SD vill sänka abortgränsen till vecka tolv för att minska antalet aborter som sker varje år i Sverige. Alltså tvinga kvinnor gå igenom en graviditet mot deras vilja.

När abort var olagligt i Sverige utfördes illegala aborter som gjorde att kvinnor kunde skadas eller bli sterila. Illegala aborter som gjordes var ca 10 000-20 000 per år. Det kunde även ske dödsfall då kvinnor avled efter en sådan abort.

Den första svenska abortlagen kom år 1939, då blev det tillåtet om kvinnan var allvarligt sjuk, vid våldtäkt, incest, risk för psykisk sjukdom eller annan ärftlig sjukdom. År 1946 blev det också lagligt att göra abort vid ”socialmedicinska skäl”. Den 1 januari år 1975 började fri abort gälla.

Uttalande som gjorts av Jimmy Åkesson är att kvinnor som gör abort tillhör fallerande familjer. Det är att döma ut de som tvingas ta det svåra steget och avsluta en graviditet.

Jimmy Åkesson, är du och ditt parti dom som ska tala om vilken familj som är fungerande och inte i Sverige?

Att du och ditt parti inte skäms Jimmy Åkesson. Uttalandet är respektlöst mot alla Sveriges kvinnor. Jag är en kvinna som aldrig behövt ta detta svåra steg och beslut, men jag har släktingar som tvingats göra det.

Det är aldrig lätt och inget man gör med glädje. Det ligger flera orsaker bakom det och är en stor sorg för kvinnan som gör detta. Detta är år 2018, att vi ens ska behöva ha denna debatt om aborträtten i Sverige igen, en debatt om kvinnans rätt att avsluta en oönskad graviditet och kvinnans rätt bestämma över sin kropp, är skamligt!

Nej, Jimmy Åkesson, jag kommer aldrig stödja ert partis synsätt och skuldbeläggande på kvinnan. Jag står upp för kvinnors rätt till sina egna kroppar, jag står upp för kvinnas val att avsluta en oönskad graviditet.

Jag säger nej till att backa tillbaka till tiden då kvinnor tvingades utföra illegala aborter, som skadade dom och även tog deras liv, jag säger nej till ett sådant Sverige igen. Ja till kvinnors val och rätt att avsluta en oönskad graviditet och kvinnors rätt till sina kroppar. 

Till er som gjort abort vill jag säga det är inget lätt val eller beslut, men det är ert beslut, era kroppar och ingen ska döma ert beslut. Ingen ska se ner på er eller era familjer om ni tvingats eller ska ta detta svåra beslut och steg.

  • Linda Vackenklint
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.