Alla kan hjälpa till

Sommarkrönikan
De flesta vet om att svenskt lantbruk dras med låg lönsamhet och plågas av stelbent byråkrati. Dessa problem är illa nog för den bransch som förser oss med mat, men just nu finns ett mer akut hot mot bönderna och du som konsument kan hjälpa till.
Vi har en fantastisk sommar. Sällan har vattnet varit varmare, dagarna soligare och folk mer solbrända. Vi gläds över det fina sommarvädret och kanske tar vi igen den badsommar som regnade bort förra året. Det fantastiska vädret har dock en baksida. För dem som på ett eller annat sätt producerar mat så är det vackra vädret betungande. Hade vi inte kunnat importera mat så hade vi förmodligen haft tomma butikshyllor i Sverige innan året är slut.
 
I våras skickade MSB ut en broschyr till alla hushåll för att öka beredskapen ifall kriget eller krisen skulle inträffa. Kanske tycker du att broschyren är onödig eftersom det ju alltid finns mat i affären?
 
Sanningen är att vår beredskap när det gäller mat är mycket låg. Det brukar sägas att vi är självförsörjande till 50% men om man tittar närmare på saken så är vår självförsörjningsgrad närmare noll eftersom nästan all produktion sker med hjälp av importerad diesel, konstgödsel och/eller bekämpningsmedel. När Storbritannien 2011 fick stopp i bränsleleveranserna tog det mindre än en vecka innan hyllorna gapade tomma och ambulans och polis fick order att bara köra på de allra mest akuta utryckningarna.
 
Vi har kontakt med flera djurbönder som är desperata på grund av torkan.
Många vittnar om att de fått grässkördar som är hälften av de vanliga.
Det innebär att de antingen kommer ha foder till djuren halva vintern eller att hälften av djuren måste slaktas under hösten. I östra Sverige finns det bönder som inte ens har bete till djuren nu under bästa betessäsong utan tvingas utfodra djuren med den kommande vinterns mat.
 
De drabbade bönderna befinner sig i en situation som är svår att komma ur. Många slakterier är fullbokade en bit in på 2019 och av livsmedelssäkerhetsskäl får du inte sälja kött du slaktat hemma. Som en sista utväg kan djuren nödslaktas och sedan destrueras. Det finns just nu bönder som skänker bort sina djur gratis.
Men alla som äter kött kan göra en insats genom att konsekvent välja svenskt kött. Om efterfrågan ökar så kommer hanteringskedjan av kött att snabbas på och slakterierna kan bereda plats för fler djur och djuren kommer att slippa svälta. Grilla en extra köttbit av nöt-, gris- eller lamm så hjälper du desperata bönder och djur att klara sig. Eller köp hem kött och lägg i frysen. Du kan äta naturbeteskött med gott samvete då det inte på långa vägar har samma negativa klimatpåverkan som industriellt uppfött kött.
 
Stora kriser kan verka förlamande och det är svårt att som enskild person påverka stora skeenden men i den här krisen kan alla hjälpa till bara genom att konsekvent handla svenskt. Bra mat får ni på köpet och kanske hjälper ni någon bonde som håller landskapen öppna inför midsommar och som i framtiden kommer säkra livsmedelstillgången om något annat oförutsett inträffar.
 
 
  • YLVA LUNDIN
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.