Foto: TOTTE VESTERLUND

Fortsatt bra badvatten

ALINGSÅS

Badvattenkvaliteten är fortsatt god i våra insjöar. Det visar Alingsås kommuns senaste provtagning.

Alingsås kommuns kultur- och fritidsförvaltning tar i sommar vattenprover var tredje vecka vid nio badplatser, varav fem är så kallade EU-bad. I Herrljunga tas prover i tre badsjöar och i Vårgårda kommun i åtta stycken. Se faktarutan här intill.
 
De första proverna i Alingsås och Vårgårda togs den 12-13 juni. Nu har resultaten från den andra provtagningen i Alingsås den 3 juli kommit upp på Havs- och vattenmyndighetens hemsida för badplatser. För Vårgårda finns ännu inga provresultat från i år.
 
Omprov på Playa Mjörn
Alla sjöarna i Alingsås och Herrljunga har tjänligt badvatten.
Men Playa Mjörn har nu, i två raka prov, fått tjänligt med anmärkning. Senast i måndags. Därför togs ett omprov på just Playa Mjörn i tisdags.
 
– När det blir anmärkning så ska man ta ett omprov. Det gör vi dagen efter att vi har fått provsvaret, säger Mikael Wingfors, på Alingsås kommun, som var och tog omprovet på Playa Mjörn i tisdags.
 
Vad beror det på, att det blir tjänligt med anmärkning?
– Det är varit mycket badande och så finns det en del fåglar där. Vi vet inte riktigt vad det kommer sig av. Det kan vara värmen också (26 grader i vattnet vid strandkanten och 24 grader längre ut i samband med tisdagens provtagning, reds anm.).
 
”Klart och fint vatten”
Två glädjande nyheter är att algblomningen vid badplatserna i Bergsjödalsviken, Västra Bodarna, Mjörn, och Ingareds badplats, Sävelången, stannat av. Kommunen har nu plockat bort skyltarna som varnar för algblomning där då inga alger syntes till.
 
– Och överallt så är det väldigt klart och fint vatten, konstaterar Mikael Wingfors på kommunen.
Svaren på omproven vid Playa Mjörn väntas bli klara i början av nästa vecka.
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.