Från ystning till spelutveckling

Sommarkrönikan
Att vara matkonsult på Hushållningssällskapet har för mig inneburit en spännande resa som började för drygt 30 år sedan med en ystningskurs i Färgelanda. Över 100 liter mjölk gick åt till alla ostar som ystades under helgen som kursen pågick. Och det producerades även ostkaka, äggost, brynost och en rad andra osträtter. Inte kunde jag då drömma om att jag 30 år senare skulle utveckla appar och arbeta med spelutveckling!
 
De fem senaste åren har jag haft den stora förmånen att få arbeta med att utveckla och producera verktyg för att göra matlagningen enklare för personer som behöver lite extra stöd. Det började med receptappen MatGlad som guidar genom matlagningen med hjälp av bilder och text på lätt svenska. Men även de som av olika anledningar inte kunde läsa behövde också ett hjälpmedel vilket gjorde att receptappen MatGlad-Helt-Enkelt, producerades. I den följer man momenten steg-för-steg genom filmer och talstöd. Att se hur självförtroende och självkänsla ökar genom att man klarar matlagningen själv, är helt fantastiskt!
 
Under arbetet med MatGlad-apparna har MatGlad-ambassadörer utbildats bland användarna. Som MatGlad-ambassadör visar man andra hur man använder apparna och ger stöd och hjälp. För många har detta inneburit ett stort kliv när det gäller att våga prata med, möta och stå inför andra människor. Att få vara en del av detta i mitt arbete på Hushållningssällskapet är oerhört inspirerande!
 
Det lagas mat efter MatGlad-apparna i Hushållningssällskapets aktivitet ”Välkommen-på-middag” som liknar TV-programmet ”Halv-åtta-hos-mig”. ”Välkommen-på-middag” innebär en härlig  gemenskap och att  nya kontakter skapas. Många känner sig ensamma och det är inte alltid så lätt att hitta och få nya vänner. Men genom ”Välkommen-på-middag” ges en dörröppnare och man får chans under trevliga former och med stöd och hjälp att träffa andra. Och en del hittar både måltidsglädjen och kärleken! Jag är så tacksam att jag genom Hushållningssällskapet har fått vara med och göra detta möjligt!
 
MatGlad följs nu upp av GoGlad som innebär ett kul digitalt spel i form av en app där man knyter an ytterligare en av Hushållningssällskapets verksamheter nämligen odling! Det ska bli otroligt spännande att tillsammans med ett kreativt team arbeta med smart hälsa och gamification!
Hushållningssällskapet är en modern kunskapsorganisation med lång historia. Hushållningssällskapet har legat i framkant sedan 1791 när det gäller att implementera och arbeta med nya metoder och tekniker. Hela tiden med vår grundidé om att hushålla med våra naturresurser.
 
  • Margareta Frost-Johansson
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.