Foto: Stephanie Mccabe/Unsplash

Grillförbud kvarstår

Alingsås

Det totala eldningsförbudet kvarstår, trots en del regnskurar över delar av Västsverige i helgen. Det meddelade länsstyrelsen på söndagen.

Det råder totalt grill- och eldningsförbud utomhus i hela Västra Götalands län från och med i onsdags eftermiddag, den 25 juli. Förbudet gäller alla typer av grillar med öppen låga samt bränslen på alla platser. Förbudet gäller alltså även grillning i egen trädgård.

Det är mycket torrt i både skog, mark och bebyggda områden och det är nu av yttersta vikt att minimera risken för bränder, skriver Länsstyrelsen Västra Götaland på sin hemsida.

Det finns inga som helst undantag från förbudet att grilla och elda. Att bryta mot förbudet är straffbart och kan leda till böter eller fängelse om brottet är grovt.

Beslutet är fattat i samråd med länets räddningstjänster, framhåller länsstyrelsen.

Eldningsförbudet omfattar också grillning i egen trädgård samt fasta grillplatser, användning av campingkök eller engångsgrillar, grillning på campingar, fyrverkerier med mera.

Förbudet gäller även användning av grillkol, ved, gasol, t-sprit eller andra fasta, flytande eller gasformiga bränslen. Förbudet omfattar däremot inte elgrillar, men de avger hög värme vilket kan skapa glöd om de står på brännbart underlag.

”Använd sunt förnuft – elda eller grilla inte!” är länsstyrelsens uppmaning. Den som bryter mot förbudet gör sig skyldig till ett brott och kan stå till svars i enlighet med Lag om skydd mot olyckor.

”Eldningsförbudet kommer att hävas så snart brandrisken har sjunkit och befinner sig på en låg stabil nivå. Vi vill understryka att brandrisken kommer vara fortsatt mycket hög och att det därmed inte är fritt fram att grilla eller elda bara för att det regnar lite. Det kommer krävas stora mängder nederbörd innan marken återhämtar sig.”

Angående rökning så skriver länsstyrelsen att den inte kan utfärda rökförbud. Däremot påminner myndigheten om att rökare har ansvar för hur de hanterar sina fimpar. Om man orsakar brand genom oaktsamhet kan man åtalas för allmänfarlig vårdslöshet.

På länsstyrelsens hemsida finns informationen på flera språk.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.