Hur svårt kan det vara?

Debatt

Över hela Sverige brinner det i skogarna. Resurser saknas. Det har varit varmt och brunnit förr, kommer att göra det igen, många gånger framöver. Resurser saknas även inom polisen, akutvården, mfl. Så kära politiker, i landets 290 kommuner och 20 landsting/regioner, Hur svårt kan det vara ?
Ålägg samtliga kommuner att städsla 1 brandbil 8 brandmän, 1 polisbil 5 poliser, 1 Ambulans 4 akut skukvårdare. 1 vårdcentral med 2 läkare sjuksköterska.
Som minimibesättning för kommuner upp till 40-50000 invånare, sedan dubbla antalet fordon och personsal per 50 000 invånare. (eller 100000 om det känns bättre).

Så storstäderna blir det nog ingen större skillnad mot i dag. Men för landsbygden skulle den bli påtaglig. Där det finns geografiska fördelar kan man ju slå sig samman med grannkommunen, och dubbla styrkan där. Om de små kommunerna inte anser sig ha råd till detta, på grund av låga skatteintäkter, får väl staten skjuta till, eller så får man väl se sig tvingad till sammanslagning med någon större grannkommun.

För större resurser som enskilda brand, polis, och vårdstationer inte kan inneha. Ålägg samtliga landsting att skaffa liknande resurser baserad på antalet milj. invånare och staten via totalförsvaret införskaffar brandflyg, båtar, helikoptrar, fordon och annan nödutrustning som blixtsnabbt kan sändas dit det behövs, samarbete inom landet, grannländerna och EU.

Det gamla knepet att inte teckna försäkringar för det har ju inte brunnit här, och risken är liten att det ska göra det framöver är minimal. Bättre att ta kostnaderna när det skett, och förutsätta hjälp från annat håll, är en ohållbar inställning. Inte ens staten, (militären, civilförsvaret, sjöräddningen, Trafikverket, etc), kan ju hjälpa till, eftersom även där tydligen saknas personal och resurser.

Alla verkar nu tagna på sängen, trots att det inte var mer än fyra år sedan det brann i skogarna i Västmanland. Fyra år satt tydligen regeringen med armarna i kors ?

Alla politiker säger ju i dag att hela landet ska leva, även folk ute på landsbygden.
Då är det väl ett minimikrav för samtliga kommuner att se till, så dom inte dör eller blir innebrända ?

  • Kalle i Sörhaga
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.