BLÅBÄRSPLOCKNING I SKANTERNA. Bengt Hilmersson och Anette Stahel odlar ekologiska blåbär.

I blåbärsskogen

Sommarkrönikan
När man är liten så tror man ofta att man kan bli vad som helst. Att man kan allt, och är speciell. Men de flesta av oss, inkluderat mig själv, lär oss sedan att vi är mer eller mindre medelmåttor. Visst, jag var ganska duktig i skolan, en bit över medel, men det var ju där någonstans. Inte heller är jag mer än medelmåttigt händig, kanske t o m under medel.
Det är inte alltid så lätt att hantera detta att man är medelmåtta, och det finns då möjligheten att göra något ovanligt för att då kanske bli lite speciell. Min och Anettes väg till detta blev genom att starta en blåbärsodling. Redan där är vi ganska ovanliga, då det inte finns så många blåbärsodlingar i Sverige. Vår odling är dessutom ekologisk och då minskade konkurrensen till nästan noll. Jag har hört talas om att det finns någon mer odling med ekologiska jätteblåbär i Sverige, men kan inte hitta någon sådan på nätet.
Så helt plötsligt blev medelmåttan unik. Men att vara blåbärsodlare har andra konsekvenser som det bara är att svälja. Ord som ”Blåbärsputte” och ”Blåbärskungen” kommer lite då och då. Att vara ett blåbär kanske man inte alltid vill. Jag tar det som ett tecken på att jag lyckats med marknadsföringen av vår lilla odling, för liten är den! Eftersom jag egentligen är en medelmåtta även på jordbruk, så lyckas vi inte så bra med odlingen att vi kan mätta marknaden. Efterfrågan är större än vad vi klarar av att leverera. Får helt enkelt konstatera att jag är bättre på försäljning än odling.
Blåbärsodlingen är en ofta använd ingång till samtal. Många undrar över hur man ska göra för att få så bra skörd som möjligt. Här är våra tips:
• Lågt pH-värde, använd rhododenronjord eller torv när du planterar busken.
• Det finns inga han- eller honbuskar, men de trivs i sällskap och gärna olika sorter.
• De gillar sol och mycket näring.
• Klipp dem årligen innan bladen börjar komma, klipp bort smågrenar och grenar som går sidledes nedtill på busken, de lägger sig i gräset och bären mognar inte, eller blir fuktiga och mjuka. Förnya gärna genom att klippa bort gamla stammar.
• Håll undan ogräs runt dem. Lägg gärna granflis (lågt pH i gran) eller bark runt.
Blåbärsodlingen är mer spännande än mycket annat jag odlat. Naturligtvis lider den som alla andra grödor i år av torkan, och den gillar inte heller när det blir väldigt mycket regn. Men den är också känslig för hagel, som ett år slog ut 90% av de bär som var kvar. Haglet slog sönder ytan på bären så de blev mjuka och dåliga. Frost kan slå ut blomningen och där har vi helt enkelt bara haft tur hittills. Om man har en större bevattningsanläggning kan man starta den vid frostrisk, men odlingen är för liten för sådana investeringar. Helt plötsligt känner man igen saker från gamla Bondespelet: ”Hagel har drabbat din gröda, ta bort två växtkort”.
Ogräs är också en ständig plåga. Har tidigare ansett att stenplockning är det tråkigaste arbetet men har insett att ogräsrensning är värre. En sten som är bortplockad kommer inte tillbaka, men ogräset sätter genast igång att växa igen, och efter ett tag får man dit igen och rensa. Vi har försökt med ett s k fingerhjul, men det ger väldigt lite effekt, och det är svårt att köra nära buskarna. Men nu använder vi en gräsröjare med helt täckt huvud, som gör att man inte skadar buskarna. Maskiner gör livet lättare för en blåbärsodlare.
Trots alla dessa möjligheter till besvär gillar jag livet som bärodlare. Jag får vara ute och jobba, kunder som kommer år efter år som gillar bären, möjligheten att använda våra smååkrar i Nårunga till något bra och speciellt. Dessutom fick jag till slut chansen att vara något annat än en medelmåtta. Hoppas ni alla hittar er möjlighet till att vara speciella och ovanliga också!
  • Bengt Hilmersson
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.