Foto: PRIVAT
Sara Wagner Swahn, lärare i Lena skola.

Jag har världens bästa jobb!

Sommarkrönikan

Juni, juli, augusti. Underbara sommarmånader, men det är INTE därför jag är lärare.

Lärare, hur orkar du? undrar vissa. Visst kan det vara tufft ibland men det finns inget annat jobb jag hellre skulle vilja ha. Jag har nämligen världens bästa jobb! Att vara lärare på Lena skola.

Att se elever nå sina egenuppsatta mål är fantastiskt. Det kan handla om att klara av att sitta still i 20 minuter under en genomgång. Det kan vara att klara av utflykts­dagen som man oroat sig för i veckor. Eller att kunna åttans multiplikationstabell som man kämpat med. Att ha genomfört en redovisning inför klassen. Eller att äntligen ha läst ut Harry Potter-boken man trodde att man aldrig skulle orka. Glittret i elevernas ögon när de lyckas överraska mig är obetalbart.

När man lyckats få en go samhörighetskänsla i klassen, när eleverna kämpar tillsammans och när de är kloka och hänsynsfulla i sina resonemang och uppmuntringar till varandra. Då blir man varm i hjärtat. Tänk att få se hela mellanstadiets elever sitta tysta och koncentrerade och spela skolmästerskap i schack. Ibland har man till och med turen att ha en såpass harmonisk elevgrupp så att ett besök på Göteborgsoperan en sen torsdagskväll blir en magisk kväll för alla.

Självklart är det viktigt och roligt att eleverna når höga kunskapsresultat, men alla lärare vet att elever har olika förutsättningar för detta. Jag känner inte en enda lärare som inte gör sitt bästa på den biten och det är en stor utmaning att möta alla elever på deras kunskapsnivå och ge dem individuella anpassningar till vad som är bäst för var och en. Mitt viktiga uppdrag är att kämpa tillsammans med alla elever och ge dem en så positiv skolupplevelse som möjligt på vägen.

Sommarsemestern är såklart en skön tid för egen återhämtning och även om det dröjer flera veckor tills jag möter eleverna i klassrummet så vet jag att den 20 augusti kommer det att pirra i magen. Tänk att äntligen få möta dem igen. Eleverna. De kommer att ha blivit solbrända, lite längre och nyansen på deras hår kommer säkerligen ha ljusnat en del av denna strålande sol vi haft. Tänk att möta en hel drös med underbara 12-åringar i korridoren. Det kommer att bli en rolig dag.

Samtidigt vet jag att det finns både elever och lärare som inte kommer att uppleva denna dag lika rolig som jag. Kollegor runt om i landet som har mycket komplicerade elevgrupper, dåligt med resurser och avsaknad av insatser för att alla elever ska må bra. Av alla de insatser som behövs för att fler kollegor och elever ska trivas bättre i skolan tror jag att den viktigaste är att ha två utbildade pedagoger i varje klass. Då skulle skolan kunna bli en positiv upplevelse för fler elever än vad det är idag. Ännu fler lärare skulle säkert dela min uppfattning om att vi har världens bästa jobb.

I augusti är jag redo. Men först ska jag bara sola och bada lite till.

  • Sara Wagner SwahnLena skola, Vårgårda
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.