• FOTO: Urban Kärvling
    TUR I OTUREN. Lars-Åke Söderblom, ordförande i Herrljunga Trädgårdsförening, konstaterar att ympningsgrenarna klarat sig.
  • KART PÅ MARKEN. Så här såg det ut när ett av ympnimgsträden ruskats i helgen.

Låt äpplena vara!

Herrljunga

I helgen inträffade en incident, när några barn ruskade ner äpplen på ett av Herrljunga Trädgårdsförenings tre ympningsträd på Haraberget.
– Ympningsträden ingår i föreningens äppleprojekt, där vi bevarar ovanliga lokala äppelsorter från Västergötland, säger Lars-Åke Söderblom, ordförande i Herrljunga Trädgårdsförening.

Herrljunga Trädgårdsförening är inte arga på barnen, men vill att föräldrar och andra vuxna som ser likande händelser säger till barnen att låta träden och äpplena vara i fred.

– Det är inga vanliga äppelträd. De betyder mycket för vårt bevarandeprojekt med genetiskt unika sorter från Västergötland, säger Lars-Åke Söderblom.

Tre ympningsträd

Vid kryddträdgården finns tre träd som ympats med tolv lokala äpplesorter.

– Vi har Vikarydsäpple från Alingsås, Kinnekulle kantäpple, Iglabo stött från Vårgårda, Kållandsö med flera, säger Lars-Åke Söderblom

Dessa äpplesorter säljs inte någonstans. Herrljunga Trädgårdsförening ympar från sin ympningsexpert Hans Elvingsons trädgård i Herrljunga. Han har i flera år varit runt i bygderna, för att bevara de gamla sorterna.

Det träd där det ruskats ned flera äppelkart klarade sig dock relativt bra, även om det nu inte blir så många äpplen man hoppats på.

– Ympningsgrenarna klarade sig bra och det är det viktigaste.

Fler sorter

Botaniska Trädgården önskar att det ympas fler ovanliga sorter, som kan bevaras till eftervärlden. Därför planerar Herrljunga Trädgårdsförening ytterligare ett ympningsträd.

– Björnegård och Västergötlands Kardinal är mycket ovanliga äpplen. De sorterna planerar vi att ympa, säger Hans Elvingson.

Västgötasorterna fanns i grannskapet från 1800-­talets slut till 1950-talet, sedan försvann de. Moderträden planterades under 1800-talet och 1900-talets början. De finns inte kvar i dag. Därför är Herrljunga Trädgårdsförenings äppleprojekt så värde­fullt.

Sundquists anda

I Herrljunga finns en tradition att vara bra på äpplen. Det är ett arv efter länsträdgårdsmästare Fredrik Sundquist, som startade trädgårdsföreningen 1909, som en av de första i landet. Han såg till att det planterades många äppleträd i bygderna.

Herrljunga har ingen egen äppelsort, men kanske kan få det.

– Det finns intressanta vild­aplar i bygden, som är värda att bevara.  Kanske kan vi få en äpplesort med ett Herrljunganamn, säger Lars-Åke Söderblom.

Han avslutar med att välkomna alla till Haraberget.

– Kom hit och njut, men låt äpplen och andra växter vara.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.