Foto: TOTTE VESTERLUND
SMART TUNNA. Alingsås kommun har köpt in två nya soptunnor som drivs av solenergi och själva meddelar när det är dags för tömning. Här är den ena, som står vid Lilla Torget.

Nya soptunnor ger miljöbesparing

Alingsås

Två soldrivna och självkommunicerande soptunnor.
Det har Alingsås begåvats med.

Nyfikna personer kanske redan har noterat soptunnorna, varav den ena står vid
Lilla Torget och den andra vid Åmanska parken. Soptunnorna drivs på solenergi och meddelar själva när de behöver tömmas.

På ovansidan av tunnorna, som kallas ”Big Belly”, sitter solcellerna som driver sopkärlen. Tunnan känner av när någon kastar skräp i den och trycker genast ihop avfallet.

Dessutom skickar tunnorna, genom sensorer via nätet, ut meddelande till mottagaren om hur fulla de är och om de behöver tömmas.

– Det innebär att du kan se hur frekvent använd soptunnan är. På så sätt är det lättare att hitta den perfekta placeringen för sopkärlen, platser där behovet är stort och de används mycket, säger Åke Aronsson, projektledare för infrastruktur på Alingsås kommun, i ett pressmed­delande och fortsätter:

– I och med att de är flyttbara och har en gps-sändare så kan vi enkelt anpassa var de står. På så sätt är de även perfekta vid olika typer av evenemang.

Sparar på miljön

Genom att soptunnorna själva känner av hur fulla de är så sparar kommunen på miljön.

– I Stockholm har de flera
sådana här kärl och där har de sparat in turer. Man behöver ju inte åka och tömma tunnor som inte är fulla,
säger Åke Aronsson, på kommunen.

Kommunen framhåller, i pressmeddelandet, att man ligger långt framme vad gäller källsortering genom fastighetsnära insamling (FNI) som gör det enkelt för kommuninvånarna att sopsortera i olika fack direkt i den egna soptunnan.

Enligt tillverkaren kan sophämtningen minskas med upp till 80 procent när det gäller de utbytta soptunnorna.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.