• Foto: TOTTE VESTERLUND
    DUBBEL GLÄDJE. Alingsås tennisklubb har fått två önskeprojekt beviljade av kommunen: rullstolstennis och prova på-tennis för nyanlända. Magnus Thyni, ordförande i Alingsås tennisklubb, ser fram emot hösten då det drar igång.
  • Foto: TOTTE VESTERLUND
    TVÅ FÖRELÄSNINGAR. Gösta Sandberg och Håkan Kumler bjuder på en historisk odyssé i Vikaryd, om familjen Dickson och slottet Ellensdal.
  • Foto: TOTTE VESTERLUND
    VANDRINGAR OCH SKYLTAR. Alingsås hembygdsförening, där Carina Håkansson är ordförande, har blivit beviljade två önskeprojekt. Historiska stadsvandringar i samarbete med Guideservice Walk & Talk och historiska skyltar i samarbete med Fastighetsägarna.

Önskeprojekt för alla smaker

Alingsås

Ett år av festligheter för att fira fyrahundra år.
Igår presenterade Alingsås kommun Önskeprojekten som ingår i stadens 400-årsjubileum.

Den 21 september 2019 fyller Alingsås 400 år, men redan samma datum i år smygstartar firandet.

Igår presenterades planerna under en presskonferens i Rådhuset som leddes av Birgitta Westergren Lenken, projektledare för firandet, och Kristina Grapenholm (L), ordförande i kommunfullmäktige.

Närvarade gjorde också Lennart Allbro (S) och Birgitta
Carlsson (S), förste respektive andra vice ordförande i kommunfullmäktige, och projektkoordinatorn Christina Falk.

I ungefär ett halvår har föreningar, privatpersoner, företag och studieförbund kunnat söka pengar till jubileumsprojekt.

Totalt kom det in 51 ansökningar, varav 23 beviljades till en sammanlagd summa av 595 000 kronor. Projekten fick kosta max 50 000 kronor styck.

Önskeprojekten ska vara gratis för allmänheten och spegla hela kommunen.

Två tennisprojekt

Bland projekten märks exempelvis Alingsås Tennisklubb, som fått igenom två idéer.

Föreningen, som fyller hundra år nästa år, kommer med start i höst ge nyanlända chansen att pröva på sporten.

– Vi kommer att ha tolkar på plats och vill få dit ungdomar och deras föräldrar så att man får pröva att träna med våra ungdomar och tränare. Och vi hoppas att det finns några som vill börja med tennis. Vi fick pengar så att vi kan erbjuda ett antal att köra en timme i veckan i ett halvår, säger Magnus Thyni, ordförande i Alingsås tennisklubb.

Nästa år, i augusti eller september, kommer ATK att ordna en rullstolstennismatch och i samband med det erbjuda människor möjligheten att pröva på.

– Vår ambition är att få dit Stefan Olsson. Det är en av världens bästa rullstolstennisspelare. Han vann Wimbledon förra året. Där är vi inte hemma än. Sedan kommer vi, med Alingsås HK:s hjälp, att låna in rullstolar så att man runt den dagen kan pröva på, säger Magnus Thyni.

”Kulturell guldgruva”

Gösta Sandberg och Håkan Kumler har beviljats medel för ett önskeprojekt i form av två föreläsningar. Duon kommer, med stöd av ett rikligt bildmaterial, att bjuda på en historisk odyssé i Vikaryd, och berätta om
familjen Dickson och slottet Ellens­dal som revs 1947.

– Vi har fått tillgång till
hela fotosamlingen. Det är en kulturell guldgruva, säger Håkan Kumler.

Alingsås hembygdsförening har fått pengar till två önskeprojekt; en serie historiska stadsvandringar som drar igång den 21 september i år i samarbete med Guideservice Walk & Talk, och historiska skyltar till anrika fastig­heter i sammarbete med Fastighetsägarna.

– Vi är jätteglada för att ha fått två projekt beviljade, säger Carina Håkansson, ordförande i Alingsås hembygdsförening.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.