Arkivbild: Urban Kärvling
VÅRGÅRDA BOSTÄDERS VD. Jan Thorsson kommer att vara med på Almedalsveckan och berätta om bolagets klimatsmarta bostäder på Klockarebolet.

Vårgårda Bostäder i Almedalen

Vårgårda

Vårgårda Bostäders vd Jan Thorsson kommer att medverka på politikerveckan i Almedalen, Gotland den 4 juli. Han ska hålla föredrag om de klimatsmarta bostäderna på Klockarebolet.

Jan Thorssons medverkan sker på en av Vätgas Sveriges programpunkter. Hans föredrag kan ge svar på hur man kan göra fastigheter klimatsmarta.

Bra för miljön

I projektet på Klockare­bolet får husen ett nytt tredje
våningsplan. Dessutom installeras en unik energilösning. Med hjälp av solceller blir huset självförsörjande på el.

– Vi gör något som är väldigt bra för miljön, sa Jan Thorsson när AT skrev om nyheten i december 2017.

Solceller

Energin kommer alltså från solceller installerade på hustaken som förser byggnaderna med energi. Genom en innovativ lösning med vätgas kan överskottsenergin på sommarhalvåret sparas undan även till vinterns mörka månader. Vintertid tillverkas el med hjälp av bränsleceller som drivs av vätgas. På så sätt blir husen självförsörjande på fastighetsenergi hela året om och den unika energilösningen gör husen 100 procent utsläppsfria.

– Att ta sina miljömål på allvar är viktigt för oss, därför investerar vi nu i självförsörjande energi. Vårt initiativ med att bygga hus som inte drar någon energi möter framtidens strängare energi­krav, säger Jan Thorsson.

Innovativt projekt

Projektet har rönt stor uppmärksamhet i hela landet, då det är Sveriges första fler­familjshus som blir självförsörjande på el för uppvärmning och varmvatten.

– Innovationskraften i projektet visar på modet att tänka nytt och ger hopp om att nå nya hållbara miljömål, säger Jan Thorsson.

Tillsammans med Vätgas Sverige och Nilsson Energy kommer Vårgårda Bostäder under Almedalsveckan att berätta mer om projektet och den unika energilösningen. Ett projekt där förhoppningarna och målet är att lägga grunden för hur fastigheter kommer byggas i framtiden.

Enligt uppgift kan det
också bli så att bostadsminister Peter Eriksson (MP) finns på plats.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.