PRESSBILD
Jimmie Åkesson har varit SD:s partiledare sedan 2005.

Se utfrågningen av Åkesson (SD) här

vårgårda

Vårgårda möte har fortsatt med att Jimmie Åkesson (SD) har frågats ut av Britta Hermansson och Robert Eriksson i Tångahallen. Se utfrågningen i efterhand här nedan. Läsare i AT-appen hänvisas till den mobila hemsidan alingsastidning.se. 

Sändningen sker i samarbete med arrangören Equmeniakyrkan och TBN Nordic, som står för OB-teknik och produktion.

39-årige Jimmie Åkesson är den svenske partiledare som just nu har suttit längst på sin post, sedan 2005, då han efterträdde Mikael Jansson.

För fyra år sedan möttes SD-ledaren av en grupp åhörare som vände ryggen till när han var på scenen. Det fanns extra poliser och ordningsvakter på plats och som en extra säkerhetsåtgärd hade avståndet mellan scenen och publiken utökats. Ett par personer avvisades också när de försökte ta sig in framför scenen med plakat. Utfrågningen gick dock lugnt till.

Jimmie Åkesson är född 1979 och växte upp i Sölvesborg i Blekinge län där han fortfarande bor med sin sambo och son. 

Åkesson var tidigare medlem i Moderat skolungdom men gick med i Sverigedemokraterna i mitten av 1990-talet, en tid då det fanns nazister på ledande poster i partiet och medlemmar som bar nazistuniformer vid manifestationer. 1995 var Åkesson med och bildade en lokalförening i SDU, Sverigedemokratisk Ungdom. Han har sagt att det var invandringspolitiken och EU-motståndet som lockade honom till SD.

Sedan 1998 är han ledamot av kommunfullmäktige i Sölvesborg. Han har suttit i riksdagen sedan 2010.

Jimmie Åkesson har bland annat studerat statsvetenskap, filosofi och nationalekonomi, och jobbade tidigare som webbdesigner i ett företag som han startade tillsammans med partikamraten Björn Söder.

Sverigedemokraterna fick 12,86 procent av rösterna i riksdagsvalet 2014 och blev med det landets tredje största parti. I kommunvalet i Vårgårda fick SD 9,26 procent av rösterna, mer än dubbelt så mycket som 2010.

DÅ KOMMER PARTILEDARNA

Ons 8/8 Annie Lööf (C)
Tors 9/8 Jan Björklund (L)
Tis 14/8 Gustav Fridolin (MP)
Ons 15/8 Jonas Sjöstedt (V)
Fre 17/8 Ulf Kristersson (M)
Ons 22/8 Jimmie Åkesson (SD)
Tors 23/8 Ebba Busch Thor (KD)
Fre 24/8 Stefan Löfven (S)
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.