Foto: STEFAN SAMUELSSON
MÖRKA TANKAR. Angelika Wais med en av tavlorna som hon har gjort. Den visar att människan är ljus men tankarna mörka. På utställningen kompletteras tavlan av en dikt av en ensamkommande.

Angelika vill slå hål på myter

Alingsås

Hon vill visa hur verkligheten ser ut för många ensamkommande afghaner i Sverige i dag.
Angelika Wais ställer från måndag ut tavlor och berättelser i Alingsås museum.

– Jag gör det för att det snart är val. Utställningen är för dom som inte vet. Många har en så skev bild, säger Angelika Wais.

Att vara på flykt heter den lilla men innehållsrika utställningen som kommer att finnas på museets fjärde våning i två veckor. Därefter flyttas den till Nolbygårds ekobageri.

Avslag på avslag

Den 26-åriga Alingsåstjejen är integrationspedagog i Lerums kommun och har arbetat med integration sedan 2015. Både i sitt arbete och i sitt ideella engagemang i föreningen Goda krafter möter hon många ungdomar, som flytt till Sverige och vill leva här men har mycket svårt att få uppehållstillstånd.

– De ungdomar jag känner har svenska vänner, talar svenska, går på svenska aktiviteter och många har sommarjobb. Ändå får de avslag efter avslag, säger Angelika Wais och fortsätter:

– De kan bidra till det svenska samhället. Jag blir förvånad över att de kan vara så starka när deras situation ser ut som den gör.

Hon har själv rötter i Afghanistan genom sin pappa och kom till Sverige som sexåring. På senare år har hon fått ta del av många ensamkommandes berättelser. Några av dem finns med i utställningen. Tavlorna har hon själv gjort av små och stora stenar.

Nå ut med fakta

– Det är väldigt få afghaner som får uppehållstillstånd. Det är de som har det svårast, säger Angelika och nämner att flera av dem i Alingsås saknar boende.

Hennes ambition är att nå ut med fakta om hur dessa ensamkommande ungdomar har det och slå hål på en del myter.

– Många tror att de får en massa pengar. Men vet du hur mycket en ungdom upp till 18 år får i månaden? 720 kronor. En vuxen får 1700 kronor, säger hon och tillägger att de pengarna ska räcka till mycket, även om flyktingarna får mat på asylboendet.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.