PRESSBILD
Ebba Busch Thor har varit KD:s partiledare sedan 2015.

Se utfrågningen av Busch Thor (KD) här

vårgårda

Näst sist att frågas ut på Vårgårda möte är Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor. Hon samtalar i Tångahallen under torsdagskvällen med Britta Hermansson och Robert Eriksson. Se utfrågningen i efterhand här nedanför.

Sändningen sker i samarbete med arrangören Equmeniakyrkan och TBN Nordic, som står för OB-teknik och produktion. Läsare i AT-appen hänvisas till hemsidan alingsastidning.se.

31-åriga Ebba Busch Thor blev KD:s partiledare i april 2015, då hon efterträdde Göran Hägglund. Hon gör alltså nu sin första valrörelse som partiledare och är en av två som inte varit på Vårgårda möte tidigare. Den andra är Ulf Kristersson (M).

Ebba Busch Thor är uppvuxen i Gunsta utanför Uppsala. Hon gick i Livets Ords grundskola och har senare studerat freds- och konfliktkunskap vid Uppsala universitet. Hon har dessutom arbetat som utomhusmålare, men har ägnat sig mest åt politik i vuxen ålder. Hon har arbetat aktivt i KD sedan 2006. Under åren 2010-2014 var hon kommunalråd i Uppsala med ansvar för äldrepolitiken.

Det var under Busch Thors ledning som KD i oktober 2015 beslutade att lämna den mycket omdiskuterade decemberöverenskommelsen. Hon skriver på partiets hemsida att politiken och samhället ska byggas underifrån, att familjen spelar en avgörande roll och att politikernas uppgift är stödja, inte styra, familjen. 

Ebba Busch Thor är gift med Niklas Thor. De bor utanför Uppsala med sina barn, en son och en dotter.

KD fick i riksdagsvalet 2014 4,57 procent av rösterna, en liten minskning jämfört med 2010. Det är det minsta partiet i Alliansen. I Vårgårda är KD däremot fjärde största parti, totalt sett, och fick 10,23 procent av röster i kommunvalet 2014.

DÅ KOMMER PARTILEDARNA
Ons 8/8 Annie Lööf (C)
Tors 9/8 Jan Björklund (L)
Tis 14/8 Gustav Fridolin (MP)
Ons 15/8 Jonas Sjöstedt (V)
Fre 17/8 Ulf Kristersson (M)
Ons 22/8 Jimmie Åkesson (SD)
Tors 23/8 Ebba Busch Thor (KD)
Fre 24/8 Stefan Löfven (S)

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.