Foto: Katrin Niklasson
FLAGGAN I TOPP. HBTQ-frågor uppmärksammas lite extra på Alingsås ungdomsmottagning kommande veckor. Här syns barnmorskan Maja Gaudet och kuratorn Sara Malmvall med Prideflaggan i topp.

De flaggar för Euro Pride

Alingsås

På ungdomsmottagningen i Alingsås har man ständigt ett normmedvetet förhållningssätt i mötet med de unga, men i samband med EuroPride i Göteborg väljer man att sätta lite extra fokus på HBTQ-frågor.

Vecka 33 arrangeras EuroPride i Göteborg och det är i samband med detta, veckorna 32-34, som ungdomsmottagningarna i Alingsås, Lerum, Herrljunga och Vårgårda valt att satsa lite extra på att uppmärksamma HBTQ-frågorna.

Dela med sig

– Vi kommer  ha framme mer material om frågor som kan vara kopplade till HBTQ, som tidningar, böcker och information om exempelvis mötesplatser för HBTQ-personer. I väntrummet kommer det pågå aktiviteter såsom quiz, pärla armband och ett klotterplank där de unga kan dela med sig av sina tankar, säger Sara Malmvall, kurator.

– Vi har även ett samarrangemang med Alingsås kulturhus, som också uppmärksammar EuroPride, och kommer passa på att slussa vidare de unga både dit och till programpunkter i Göteborg, fortsätter hon.

Diplomerade

Alingsås ungdomsmottagning är HBTQ-diplomerad, liksom mottagningarna i Lerum, Herrljunga och Vårgårda. Diplomeringen ges efter en utbildning, och syftar till att säkerställa rätten till god arbetsmiljö och likvärdig vård för HBTQ-personer. Ett normmedvetet förhållningssätt finns alltså alltid med i det dagliga arbetet på mottagningarna men Sara och hennes kollega, barnmorskan Maja Gaudet, hoppas att Prideveckorna kan innebära att ännu fler vågar och vill uppsöka ungdomsmottagningen.

– Det är viktigt att göra unga medvetna om att vi kan dessa frågor, säger Maja Gaudet.

Transpersoner utsatta

Forskningen visar att HBTQ-personer har sämre hälsa, både fysiskt och psykiskt. Särskilt utsatta är transpersoner. Sara Malmvall vill dock vara tydlig med att ohälsan inte hänger ihop med identiteten och sexualiteten i sig.

– Ohälsan är inte något som kommer per automatik för att man identifierar sig som HBTQ-person utan det handlar mer om samhällets och omgivningens attityd säger hon.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.