• Foto: Katrin Niklasson
    YNGST. Alingsåsaren Max Sjöberg är Liberalernas yngsta riksdagskandidat i sin valkrets.
  • Foto: Privat
    SABOTAGE. Max Sjöbergs valaffischer, uppsatta på Alingsås station, vandaliserades i veckan.

Den yngste vill kryssa in i riksdagen

Alingsås

Som trea på riksdagslistan för Liberalerna Västra Götaland, valkrets västra, hoppas nu alingsåsaren Max Sjöberg, 26 år, kunna kryssa sig i in i riksdagen.
– Jag hade inte kandiderat om jag inte hade trott det var möjligt. Jag tror jag sticker ut, säger han.

Max Sjöberg är andre vice ordförande för Liberalernas ungdomsförbund, och nu även valkretsens yngsta riksdagskandidat.

– Jag kandiderar för att alla ska ha samma chans att lyckas, oavsett var man kommer ifrån. Så är det inte idag. Skolan är för ojämlik och vi har en integrationspolitik som stänger många ute, säger Max Sjöberg.

Det är bland annat just dessa två frågor, integration och skola, som Max driver hårdast i sin valkampanj.

Gällande skolan handlar det om att höja statusen på läraryrket, och om mer personal till skolan.

– Lönerna är en del i att höja statusen på läraryrken men det handlar också om situationen i klassrummet. Lärarrollen behöver renodlas, och därför behövs det mer annan personal i skolan, säger Max, som också menar att skolan spelar en viktig roll i integrationsarbetet.

Max tycker att politik inte handlar om att vilja utan att välja, och för honom är det bland annat behovsprövning av barnbidraget och en sänkning av ränteavdraget som ska finansiera den politik han vill se.

– Jag tycker politikerna behöver bli modigare och våga välja. Jag har kaxiga ekonomiska prioriteringar och där tror jag att jag sticker ut, säger Max.

Saboterade affischer

Max står för en generös migrationspolitisk, och han är van att ta debatten med människor av annan åsikt. I veckan upplevde han dock något han menar är ett exempel på den organiserade rasismens framflyttade positioner då hans valaffischer med budskapet ”Ja till invandring nej till rasism”, som var uppsatta på Alingsås station, saboterats med klistermärken där det stod ”Svenskar är vita” och ”Nej.Ut.”

– Affischer rivs nästan alltid ner men det här är något annat. Jag trodde inte det var sant. Just ”svenskar är vita ” är grovt rasistiskt och sådana här grova saker brukar annars höra internet till, säger Max, och fortsätter:

– Jag har pratat mycket om migrationspolitisk och att många på internet blir provocerade av det har jag vant mig vid. Men det senaste åren upplever jag att rasismen blivit grövre och mer ogenerad. Folk kommenterar med sina riktiga namn, till exempel, så rasismen har absolut normaliserats de senaste åren.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.