Döms till fängelse för kvinnomisshandel

Alingsås

En 33-årig man fälls för att ha misshandlat och hotat sin hustru under sommaren. Mannen döms nu till fängelse i fyra månader.

Det var under av juni som polis larmades till en lägenhet i centrala Alingsås efter misstankar om att en kvinna utsattes för våld där. Den misstänkte gärningsmannen, kvinnans man, greps på platsen. När den 33-årige mannen nyligen ställdes inför rätta nekade han till brott. Han medgav att han använt visst våld, men menade att han agerat i nödvärn efter att själv ha blivit angripen.

Agerade inte i nödvärn

Rätten menar att kvinnan i huvudsak har lämnat uppgifter som är trovärdiga och tillförlitliga. Att hon har utsatts för våld styrks även av vittnes­uppgifter och av rättsintyg. Vidare menar tingsrätten att mannen inte har varit utsatt för sådant våld att han kan anses ha agerat i nödvärn.

Enligt domen är det styrkt att mannen har slagit kvinnan i ansiktet och även tagit stryptag på henne. Det anses även styrkt att han bland annat bitit henne i armen och hotat att slå ihjäl henne.

Tingsrätten anser inte att de aktuella gärningarna utgör ett led i en upprepad kränkning av kvinnans integritet. Därmed frias mannen från misstankar om grov kvinnofridskränkning, vilket åklagaren i första hand ville ha honom fälld för. 33-åringen fälls nu istället för två fall av misshandel och ett fall av olaga hot.

Straffvärdet för gärningarna bedöms vara så högt att det inte är aktuellt med annan påföljd än ett fängelsestraff. Längden på straffet bestäms till fyra månader. Mannen ska också betala 16 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.