En efterlängtad comeback

Simning

Senast Gerdskensimmet avgjordes var för 18 år sedan. I morgon gör tävlingen, som ingår i Alingsåsklassikern, en efterlängtad comeback i ny tappning och med nytt namn – Alingsås Simmet.

– På sikt tror vi att detta kan bli riktigt stort, men i år så ligger vi lite lågt. Vi har organisation för 300 deltagare, men om vi blir runt 100 är det godkänt. Fokus i år ligger på att bygga upp en väl fungerande organisation med säkerhet som en av de allra viktigaste delarna, Niklas Siversjö, ordförande i arrangerande Alingsås Sim och Livräddningssällskap.
Han utvecklar vidare:
– Det tar tid för den här typen av tävlingar att sätta sig och vi kan inte förvänta oss deltagarsuccé direkt.
Han tror också att det allt större intresset för multisport, såsom triathlon och swim-run, talar för att Alingsås Simmet  går en ljus framtid till mötes:
– Hälsomedvetandet är i ropet och det är populärt att kombinera många olika sporter. Simningen ingår ju i bland annat triathlon, och är en väldigt bra och skonsam träningsform för gemene man, gammal som ung.

Varmt i vattnet
Distanserna som står på schemat är 200 och 1000 meter.
– För att man ska få tillgodoräkna sig loppet i Alingsåsklassikern krävs det att man simmar de 1000 meterna från Kabelbadet (Hästabadet) till en vändpunkt 500 meter ut i sjön och tillbaka, säger Siversjö.
För den eller dom som inte känner sig bekväma inför att simma 1000 meter går det också att välja 200 meter.
– Barn som vuxna kan passa på att ta testa sina färdigheter i sjön  över en 200-metersbana. Kanske kan det vara en morot för att nästa år simma den fulla distansen, säger Siversjö.

Det faktum att det fortfarande är varmt i Gerdsken är optimalt.
– Det är runt 22-23 grader vilket innebär att loppet inte bör orsaka några som helst problem för de som deltar. Badmössa ska bäras av alla deltagare och den får man av oss. Den är viktig för synlighet, säkerhet samt att vi vet att alla kommit i mål. 

Alla deltagare får en fin medalj efter målgång och dessutom lottas det ut rikligt med fina priser.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.