Foto: JÖRGEN BJÖRME

Flög fram till sin tredje seger

Cykel

Holländskan Marianne Vos tog sin tredje seger i Vårgårdas World Tour-tävling.
Via en imponerande spurt på Kungsgatan ställde hon konkurrenterna schack matt.
Segertiden över de 141 kilometerna skrevs till 03:27.55.

2009, 2013 och nu 2018.

Marianne Vos vet onekligen vad som krävs för att vinna i Vårgårda. 

– Det var ett väldigt händelserikt lopp, men jag kände mig pigg hela vägen. Mot slutet var det bara att trycka på, och det höll ju hela vägen. Jag har vunnit här förut och vet vad som krävs för att ta klivet högst upp på podiet, säger en lycklig segrarinna. 

Efter halva loppet såg det emellertid inte bra ut för Vos, tävlandes för WaowDeals Pro Cycling. Flygmaskinen från Holland hamnade nämligen i bryderier på det femte varvet när hon tappade både tid och position efter att ha kört ner i en grässlänt.
Men Vos kämpade sig tillbaka.

– Det blev en tur i diket där, men tack vare mina lagkamraters fina jobb och kommunikation via radion kunde jag hitta position ganska snabbt. Som tur var kostade min lilla avåkning inte jättemycket, säger Vos.

På det näst sista varvet blev det rejält med action, och mest aktiv var världscupledarinnan Anna van der Breggen, Boels – Dolmans Cycling Team, som skaffade sig en lucka. Med ett varv kvar ledde hon med nio sekunder, men avståndet krympte och strax efter Hägrungabacken var hon inte ensam längre.

In mot mål handlade det om att hitta bra positioner för cyklisterna, och på upploppets början kopplade Marianne Vos greppet och i ett nafs avgjorde hon.
Segertiden blev 03:27.55.

Tvåa slutade Kirsten Wild, Holland, och trea blev finskan Lotta Lepistö.

Emilia Fahlin slutade på 16:e plats, sex sekunder bakom segrarinnan – och Sara Penton cyklade in på en 18:e plats.

– Under slutvarvet kändes det att jag inte skulle ha med toppstriden att göra. Men vi fick en andraplats (Wild) i laget och gläder oss över det, säger Emilia Fahlin.

Nästa år kommer damernas världstour också att omfatta 23 tävlingar, och Vårgårda får då 16 (lagtempo) och 18 augusti (linjelopp) som tävlingsdatum.

Mer om loppet i pappers-AT

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.