Kan vi prata om #SD2018?

Regionalt

Ingen kan ju ha missat att det alldeles snart är val? Just i år känns det som att det är extra mycket spänning i luften. Kanske beror denna känsla på att jag är förstagångsväljare, eller kanske beror det på att något faktiskt är annorlunda. De senaste åren har högerextremism, rasism och nazism fått ta plats i det offentliga rummet, inte minst genom SD:s närvaro i riksdagen. SD har dragit med sig hela riksdagen längre åt höger, och resterande riksdagspartier har inte haft modet att stå emot.

Sverigedemokraternas existens har varit förödande på många sätt. För att inte tala om att deras förslag direkt kränker mänskliga rättigheter – så har deras närvaro dessutom lett till att rasister och nazister som tidigare behövt smyga med sina åsikter inte längre behöver det. Dom kan fritt uttala sig våldsbejakande och diskriminerande mot minoriteter, både i demonstrationer på våra gator, och i kommentarsfält på internet. De kungör ständigt sin närvaro, och detta är ett medvetet val av dessa rasister. De älskar att stå på torgen och se ut som vem som helst, och de älskar att publicera kommentarer online, ibland så simpla som #SD2018. Allt för att påminna oss andra om att de finns överallt.

För vad tjänar egentligen kommentaren ”#SD2018” till? Jo, för att skrämmas. Sverigedemokraterna och deras anhängares taktik går ut på att skrämma upp oss vanligt folk, och de njuter av det. De njuter av hur enkelt det är för dem att säga något så trivialt som några bokstäver och siffror – och få alla att tillfälligt tystna av obehag eller rädsla. Det är ett grymt maktspel, spelat av människor som aldrig borde ges makt över andra. Vi vet vad som händer om vi röstar på människor som dem, vi har historien som facit.

Även SD själva drar nytta av denna skrämseltaktik på sina valaffischer. ”SD2018”. De vet att vi vet exakt vad det innebär. För deras väljare är det en bekräftelse, för oss andra ett hot. SD använder aktivt en skrämseltaktik för att roffa åt sig makt, och för att förhindra demokratin. Jag som människa och väljare ska inte behöva vara rädd för ett politiskt parti och dess supportrar. Det är inte demokrati.

Se till att ni röstar i valet – låt oss tysta detta rasistiska parti och inte tvärtom.

  • Matilda Jonsson
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.