Foto: STEFAN SAMUELSSON
NEJ TILL NY BILVÄG. Det säger Göran Frisk, Conny Berg, Charlotte Löfgren, Patrik Rydelius och Mikael Henriksson, här vid Parkgatans slut där nya Kesbergsvägen är tänkt att börja.

Kräver folkomröstning om ny väg

Vårgårda

Nu höjs rösterna emot förslaget att dra en bilväg genom Kesbergsskogen i Vårgårda. En namninsamling, som kräver folkomröstning i frågan, startar nästa vecka.
– Vägen behövs inte, säger Göran Frisk, OK Kullingshof.

Det handlar om planprogrammet för Fagrabo, nästa stora bostadsområde i Vårgårda. Det ställs just nu ut på biblioteket och i kommunens reception. En del i förslaget är en ny bilväg från Parkgatan genom skogen till det nya bostadsområdet.

– Vi är inte emot att det byggs bostäder, men Kesbergsvägen förstör friluftsområdet, säger Mikael Henriksson, en av Vårgårdaborna som leder protesterna.

I arbetet med planprogrammet hade kommunen dialogmöten där de berörda föreningarna var med.

– Vi hade väldigt vackra förhoppningar när vi fick vara med och tycka från början, men det känns som att vi inte fick något gehör, säger Göran Frisk.

Missnöjet har lett fram till kravet på en folkomröstning i frågan. Formuleringarna i skrivelsen som ska finnas ihop med namninsamlingen ska granskas av kommunens jurist för att allt ska bli formellt rätt. Sedan drar insamlingen igång.

– Vi hoppas på minst 900 namn från röstberättigade kommuninvånare. Då är det ett så kallat förstärkt folkinitiativ och kommunfullmäktige måste ta upp saken, säger Mikael Henriksson och tillägger att det sedan räcker att minst en tredjedel av ledamöterna i fullmäktige stöder kravet för att det ska bli en folkomröstning.

Läs hela artikeln i lördagstidningen samt politikerkommentarer

  • ”Det behövs en väg tvärsöver där”

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.