Arkivbild: MIKEY LENNARTSSON
Socialdemokraternas partiledare, statsminister Stefan Löfven.

Se utfrågningen av Löfven (S) här

vårgårda

Partiledarutfrågningarna i Tångahallen avslutas med statsminister Stefan Löfven (S). Se utfrågningen i efterhand här nedanför. Läsare i AT-appen hänvisas till hemsidan alingsastidning.se.

Sändningen sker i samarbete med arrangören Equmeniakyrkan och TBN Nordic, som står för OB-teknik och produktion. Precis som de tidigare sju ledarna för riksdagspartierna frågas Stefan Löfven ut av Britta Hermansson och Robert Eriksson under Vårgårda Möte.

Stefan Löfven föddes 1957 i Stockholm, men växte upp i Ådalen i Ångermanland. Han är partiledare för Socialdemokraterna sedan 2012 och efterträdde 3 oktober 2014 Fredrik Reinfeldt (M) som statsminister.

Stefan Löfven är utbildad svetsare och har även studerat vid Socialhögskolan i Umeå. Under åren 1979-1995 arbetade han som svetsare på krigsmaterialtillverkaren Hägglunds i Örnsköldsvik. Där träffade han också sin blivande hustru Ulla.

1981 fick han sitt första fackliga uppdrag som kontaktombud på Hägglunds fordon. Därefter följde en rad fackliga uppdrag.

Under åren 2006-2012 var han förbundsordförande för IF Metall. 2012 tog han över som partiledare för Socialdemokraterna efter Håkan Juholt och i förra valet blev han riksdagsledamot, ett uppdrag som han emellertid är tjänstledig från när han är statsminister i den rödgröna S-MP-regeringen. 

Sitt uppdrag som statsminister formulerar han så här på partiets hemsida: ”Ett arbete mot orättvisor oavsett var de visar sig. Jag vill förverkliga det svenska löftet: alla människors möjlighet till kunskap, trygghet och jämlikhet.” 

I riksdagsvalet 2014 fick Socialdemokraterna 31,01 procent av rösterna, något mer än 2010 och behöll sin ställning som landets största parti. 

I valet till kommunfullmäktige i Vårgårda 2014 fick S 29,29 procent av rösterna och blev också där det största partiet, även om de borgerliga är i majoritet och har makten.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.