• Arkivbild: FILIP LANDQVIST
    Thomas Örn Karlsson, Fåglavik.
  • Foto: THOMAS ÖRN KARLSSON
    NEDSMUTSAT. Det finns mer än man kan tro i våra vattendrag.
  • Foto: THOMAS ÖRN KARLSSON
    NOSSAN. En vinterdag vid Herrljunga segelflygklubb.

Om åar med problem – och fem fototips

Sommarkrönikan

Jag är inflyttad till Fåglavik sedan fyra år tillbaka, jag jobbar som fotograf på heltid, är Olympus Ambassadör och inriktingen har varit natur och landskap från start men det senast året har det varit mer och mer fokus på att bli mera konstnärlig i mitt jobb!

Vad jag tänker skriva om är två saker. För det första om miljön i våra vattendrag som onekligen har fallit i glömska eller att man bara väljer att ignorera, sedan ska jag försöka dela med mig av några konkreta tips hur man tar kort.

Jag tror att de flesta har lite koll på vattendragen i våra omgivningar såsom Nossan, Lidan och Säveån, självklart finns det flera att välja på, men varför jag nämner dessa vattendrag är att dom har ingått i ett stort miljöprojekt som jag och en undervattensfotograf (Fredrik Blomqwist) har gjort ”Luft Land Vatten”.

Vi har följt dess vattendragen under några år genom att dokumentera med bilder men även tagit del av forskningsrapporter från länsstyrelsen, Slu (jordbruksuniversitetet) och vattenmyndigheten.

Vi börjar med Lidan; årligen så har vi ett antropogent fosforutsläpp (gödningsmedel) på 32,8 ton som tar sin väg genom landskapet, trevligt eller hur!? Sedan har vi årligen tungmetaller som sipprar ut. Nickel, bly, krom och även bekämpningsmedel har upptäckts.

Nossan då, hur mår den då!? Om vi börjar med fosforbelastningen i vattnet så är den på cirka 9,3 ton per år men vi har även här problem med tungmetaller som läcker ut från pågående verksamheter men även nedlagda gamla industrier som läcker trots sanering.

Så man har bedömt att 14 vattenförekomster inom Nossan har problem med miljögifter. Uppströms Herrljunga till Mollsjön finns flera förorenade områden.

Säveån. Det årliga läckaget i det här vattendraget uppgår till ca 15 ton fosfor, och även här har vi miljögifter och många av dom kommer faktiskt från pågående verksamheter, dessvärre, men här har man även hittat bekämpningsmedel fast inte riktigt så illa som i Viskan där man funnit DDT (tropiskt bekämpningsmedel) som förbjöds på 70-talet och bara ska egentligen ligga kvar i 30 år i grundvattnet.

Men det vi har upptäckt med vattendragen är att alla 15 har Mifo-klass 1-varning och det innebär mycket stor risk för negativa effekter på människan och miljön. Trots dom här prognoserna som jag skriver om så finns det hopp ännu, vi kan bromsa och rädda de här vattendragen, det finns olika åtgärder att tillämpa men det är inte längre kommuner eller enskilda markägare som ska bekosta kalaset, utan enligt min åsikt och mening så behöver man nog tillsätta statliga pengar till det här och jobba med klara och tydliga mål.

För i slutänden med den här klimatförändring så kanske vi inte i framtiden har kvar vattendragen på grund av övergödning och igenväxt av dom.

Men nog om det här, är man intresserad så är det bara att följa mig på min Facebooksida.

Nu tänkte jag dela med mig av några konkreta fototips. För det första, den bästa kameran är den du har med dig, mobilen eller vad man nu har i fickan. Sedan brukar jag säga att en bra bild är den du är nöjd med själv. Men fem tips är som följer.

1. Våga närma dig motivet om det är en person, är det naturen så invänta rätt ljus, mycket viktigt!

2. Get down and get dirty, vill säga för att ta den där macrobilden, lägg dig ner, eller i naturen så står man ofta i högt gräs, vatten sipprar in i skorna men man får ofta lön för mödan.

3. Kolla inte in andra för mycket utan försök att skapa ditt eget bildspråk, men gärna studera och reflektera över andras bilder hur dom tog den.

4. Många fotar ju sina barn och dessa små rackare brukar vara snabba, men var beredd att fånga ögonblicket som sker, gör det till en lek.

5. Den viktigaste saken, glöm inte att ha roligt med kameran eller mobilen för det ska vara roligt att fotografera.

Lycka till med jakten på den perfekta bilden!

  • Thomas Örn Karlsson
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.