Arkivbild: BOSSE ÅSTRÖM

Så mycket ska Västra Götaland växa

alingsås

Var sjätte svenska är västragötalänning – och så ska det förbli. Ökningen av antalet invånare i regionen kommer dock att gå långsammare om några år än de senaste åren, visar Västra Götalandsregionens befolkningsprognos för 2018-2035.

Vid senaste årsskiftet bodde 1,69 miljoner invånare i Västra Götaland. Det förväntas öka till drygt 1,9 miljoner år 2035.

”Vi beräknas öka mest de närmaste åren, med en ökning på 13 000-17 000 personer per år. Befolkningsökningen förväntas dock minska successivt under den senare perioden. Runt 2035 beräknas ökningen ha sjunkit till cirka 9 000 personer per år”, skriver regionens analytiker Karin Althoff i ett pressmeddelande.

De senaste åren har befolkningen vuxit snabbt, främst på grund av stor asylinvandring. Utöver ett stort positivt utrikes flyttöverskott till Västra Götaland förväntas även födelseöverskottet, alltså skillnaden mellan antalet födda och döda, vara positivt under hela prognosperioden. 

Färre barn per kvinna

Årets prognos visar en lite lägre befolkningsökning fram till 2035 än förra årets prognos. Detta beror framför allt på SCB:s förändrade antagande om storleken på in- och utvandringen till Sverige, vilket ger att flyttnettot har minskat jämfört med förra året. I årets prognos har även antagandet om antal födda barn per kvinna minskat, det vill säga antalet barn förväntas bli lite färre än vad tidigare prognoser visat, står det i pressmeddelandet.

År 2017 fanns det cirka 85 000 invånare som var 80 år eller äldre i Västra Götaland. Det antalet beräknas öka med 60 procent, till 136 000 invånare år 2035. Det kommer att ställa krav på en stor utbyggnad av flera samhällstjänster i kommunerna, som till exempel hemtjänsten. År 2035 beräknas var elfte invånare i Skaraborg och Fyrbodal vara 80 år eller äldre och var fjärde vara 65 år eller äldre.

Göteborgsregionen ökar mest

Göteborgsregionen (GR), dit Alingsås hör, passerade förra året 1 miljon invånare. Den regionen ökar mest, både i antal och andel av befolkningen. Från 2017 till 2035 beräknas regionen få drygt 1,2 miljoner invånare, en ökning med 19 procent. Näst störst procentuell tillväxt förväntas i Sjuhärad (10 procent). Även Fyrbodal och Skaraborg ökar, med 6 respektive 4 procent.

Ungefär fyra av fem kommuner i Västra Götaland växer i befolkningsantal fram till 2030. Lilla Edet, Ale, Mölndal och Bollebygd är de kommuner som beräknas få högst procentuell befolkningsökning till 2030, jämfört med 2017. Befolkningsökningen i Lilla Edet beräknas bli nästan 20 procent, vilket motsvarar cirka 1 procents ökning om året. Några kommuner i Fyrbodal och Skaraborg, som Gullspång, Färgelanda, Dals-Ed och Götene beräknas minska något i befolkningsantal till 2030.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.