Foto: MIKAEL SVENSSON. SIST UT. Statsminister Stefan Löfven (S) var sist ut i Vårgårda mötes partiledarutfrågningar i år.

”Säker på att socialdemokratin är berett till samarbete”

vårgårda

Socialdemokraterna blev största parti i kommunfullmäktige i såväl Alingsås som Vårgårda i det senaste valet – ändå är det borgerligt styre i båda kommunerna.
Men statsminister Stefan Löfven (S) vill inte komma med några råd till sina partikamrater om en liknande situation uppstår efter den 9 september.
– De vet hur de ska hantera det. Jag är säker på att socialdemokratin, även här lokalt, är berett till samarbete, säger han till AT.

I kväll avslutades partiledarutfrågningarna under Vårgårda möte i Tångahallen då statsministern Stefan Löfven (S) intog scenen för att frågas ut av Britta Hermansson och Robert Eriksson.

Under utfrågningen fick Stefan Löfven (S) bland annat frågor om att Socialdemokraterna går till val på att förbjuda religiösa friskolor. Något som kritiker menar strider mot bland annat Europakonventionen. 

Inte främmande för skattehöjningar

Före utfrågningen hölls en pressträff, med närvaro av lokal- liksom riksmedia, där Stefan Löfven kom med två tydliga besked inför valet den 9 september.

– För vår, socialdemokratins, del gäller det att hålla i investeringarna i välfärden. Det tänker vi fortsätta och mot detta står skattesänkningar. Det menar vi vore skadligt för välfärden, säger han och fortsätter:

– Det andra beskedet är att det är socialdemokratin som är garanten för att Sverigedemokraterna inte får ett avgörande inflytande i svensk politik.

I det senaste valet, 2014, blev Socialdemokraterna största parti i kommunfullmäktige i Alingsås och i Vårgårda. Men trots det är det borgerligt styre i båda kommunerna.

AT: Vad har du för råd att ge till dina partikamrater på lokal nivå ifall en liknande situation skulle uppstå igen?

– Det hanterar de bäst utifrån de förutsättningar som finns. De vet hur de ska hantera det. Jag är säker på att socialdemokratin, även här lokalt, är berett till samarbete. Så ser det ut runtom i landet med olika typer av samarbeten. Det hänger också på den andra parten, säger statsministern.

Läs mer i AT i morgon, lördag!

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.