Humor blandades med allvar under Jonas Sjöstedts (V) kväll på Vårgårda Möte. Foto: Jörgen Björme

Sjöstedts (V) kväll på Vårgårda Möte

vårgårda

På onsdagskvällen var det Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt som var i blickpunkten på Vårgårda Möte i Tångahallen. Precis som tidigare kvällar blandades humor med allvar och Sjöstedt pratade om såväl sin relation till fotbollslaget GAIS som hur han strävar mot ett mer jämlikt samhälle.

Partiledarna avlöser varandra en efter under Vårgårda Möte i Tångahallen. På onsdagskvällen var det Jonas Sjöstedt (V) som frågades ut av Britta Hermansson och Robert Eriksson.
 
Sjöstedt har starka kopplingar till Västsverige och har bott i både Göteborg och Vänersborg under sin uppväxt. Det är andra gången han deltar i Vårgårda Möte och han känner till en hel del om bygden.
– Min mormor bodde i Hemsjö och jag har släkt i både Alingsås och Lygnared så där har jag varit väldigt mycket genom åren. Där har jag varit mer än i Vårgårda men jag har ju åkt igenom här många gånger på väg till sommarstugan och sen är jag uppvuxen på Vårgårda ris, säger Sjöstedt om sina kopplingar till trakten.
 
Annorlunda utfrågning
 
Vårgårda Möte arrangeras av Equmeniakyrkan och Jonas Sjöstedt tycker formatet och upplägget på kvällen är trevligt.
 
– Det är dels en möjlighet att få möta väldigt många människor. Men sen har jag sett framemot detta eftersom det är väldigt annorlunda mot andra utfrågningar och debatter. Här är det väldigt lite av att ställa mot väggen och man får mer än bara några sekunder på sig att utveckla sina resonemang.
 
Ett passande lag
 
Även om Sjöstedt, som nämnts ovan, bott i både Göteborg och Vänersborg under sin uppväxt så konstaterades tidigt under utfrågningen att det han kallar för hem det är Umeå. En plats som han ofta åker till och inte sällan går han då och tittar på fotboll och tjejerna i Umeå IK FF. Han berättade därefter att det lag på herrsidan som ligger honom närmast om hjärtat är Göteborgslaget GAIS.
 
– Ett lag utan vinstintresse. Det passar oss vänsterpartister bra, sa Sjöstedt och det hördes skratt från nästan samtliga stolar inne i Tångahallen.
 
Inte kommit överens
 
Men det var inte bara skratt under kvällens utfrågning. Vänsterledaren pratade också passionerat om strävan mot ett mer jämlikt samhälle och om att klimatfrågan måste tas på allvar. I samtalet kring klimatfrågan undrade pastor Robert Eriksson om man i tider som dessa inte borde kunna ha en blocköverskridande miljöpolitik där man tillsammans försöker komma fram till en lösning.
 
– Det önskar jag också men vi har inte kommit överens, sa Jonas Sjöstedt.
 
Kvällen innehöll också som tidigare körsång med band och solister. Och även under onsdagen gjorde Robert Eriksson en tolkning av en välkänd låt. Denna gång sjöng han med stor inlevelse Joni Mitchells låt ”Big Yellow Taxi”. Efter avslutat nummer framkom att det var just Joni Mitchell som Jonas Sjöstedt lyssnade på i hög volym för att ladda upp inför sitt tal i Almedalen.
 
Tackade publiken
 
Publikmässigt var det än en gång bra uppslutning och Sjöstedt kunde konstatera.
 
– Fantastiskt att så många kommer hit och lyssnar en vardagskväll. Tack för det.
 
Nästa partiledarutfrågning är på fredag och då är det Moderaternas Ulf Kristersson som kommer till Tångahallen.
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.