• Foto: MIKAEL SVENSSON
    Jan Björklund (L) var på gott humör när han frågades ut av Britta Hermansson.
  • Foto: STEFAN SAMUELSSON
    Christer Björnsson, L:s förstanamn i Vårgårda, och Annika Carp, förstanamn i Falköping var två av många som ville fotograferas med Björklund före mötet.

Humor och allvar med Jan Björklund (L)

vårgårda

Mycket humor men också en hel del allvar. Liberalernas ledare Jan Björklund trivdes i Tångahallen, när han gästade Vårgårda Möte för tredje gången.

Årets första utfrågning, av Centerledaren Annie Lööf på onsdagskvällen, drog cirka 2 200 personer. Det var glesare i stolsraderna under Jan Björklunds framträdande.

Han har alltså frågats ut på Vårgårda Möte inför två tidigare riksdagsval, både 2010 och 2014. Britta Hermanssons första fråga var emellertid garanterat ny:

– Du har ett plåster i ansiktet. Vad är det som har hänt?

– Ja, du skulle ha sett Fridolin! var L-ledarens snabba svar och publiken i Tångahallen lockades till ett av kvällens många skratt.

Kampen om skolpolitiken är tydligen hård mellan förre utbildningsministern Björklund och den nuvarande, Gustav Fridolin (MP).

Jan Björklund är, näst efter SD:s Jimmie Åkesson, den svenske partiledare som suttit längst på sin post. Närmare bestämt elva år. När Britta Hermansson tog upp detta faktum svarade Björklund än en gång med glimten i ögonvrån. 

– Alf Svensson ledde Kristdemokraterna i 31 år. Där har ni tidsperspektivet, sa han och fick åter publiken att skratta.

Så småningom blev samtalet i Tångahallen betydligt allvarligare och berörde såväl tro som barnlöshet, adoption och välkända politiska frågor som klimatpolitik i EU, medlemskap i EU, integration, civilsamhällets roll, religiösa friskolor och – förstås – skola. Björklund försvarade det färska förslaget från Liberalerna att anställa 18 000 lärarassistenter i skolorna för att avlasta lärarna arbetsuppgifter som inte är ren undervisning.

– Det centrala är att var sjätte elev går ut grundskolan med underkända resultat. Vi har ett samhälle som riskerar att glida isär, sa Jan Björklund.

Liberalernas förslag att förbjuda nyetablering av religiösa friskolor togs upp av mötets andre utfrågare, pastor Robert Eriksson, som pekade på att alla nya sådana skolor drabbas om det blir verklighet. Jan Björklund gjorde ingen hemlighet av att det är extrema muslimska skolor i invandrartäta förorter som är problemet, men att en lag måste vara religionsneutral.

Kampen för liberala värderingar är en av de frågor som Björklund gärna pratar om. På presskonferensen före utfrågningen beskrev han det som en värderingskamp i hela västvärlden mellan ett liberalt förhållningssätt och ett mer nationalistiskt förhållningssätt.

– Den extremistiska våg som nu sveper över Europa hotar mycket av det som är viktigt, sa Björklund, som på slutet också uttryckte en oro över att det kan bli svårt att forma en regering efter valet.

Se utfrågningen i efterhand här >>

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.