Socialdemokrat

Alingsås

Jag har fått frågan många gånger: varför är du, Linda, socialdemokrat?

Jag skulle kunna ge svaren som de flesta gör men nej, nu tänkte jag berätta vad som fick mig att intressera mig för socialdemokraternas politik.

När jag växte upp gjorde jag det med en ensamstående mamma och två syskon. Mamma gjorde allt för att vi skulle ha det bra, ha rena, hela kläder och mat på bordet för dagen.Visst syntes skillnaden mellan mig och mina syskon gentemot andra elever. Vi hade inte alltid nya kläder, utan köpta på second hand eller ärvda. Samma vad gäller cyklar. 

En del elever hade två heltidsarbetande föräldrar och kunde gå i andra kläder och cykla på andra cyklar. Denna skillnaden märks mer än vad man tror. Vi fick inte heller åka på dyra sommarresor utomlands, eller på dyra semestrar i Sverige. Det hade mamma inte råd med. 

Men vi växte upp, jag och mina syskon. Min barndom har fått mig att förstå hur andra som lever ensamstående med ansträngd ekonomi har det. Jag engagerar mig idag i att hjälpa andra som har det svårt både i vår kommun och utanför. För mig är det viktigt att barn och ungdomar får växa upp i ett samhälle där förälderns plånbok inte ska spela någon roll för om du får vård när du blir sjuk eller inte. Förälderns ekonomi ska inte heller styra om du får en bra skolgång eller tandvård. Idag finns det gratis tandvård upp till 23 år. 

Jag har ibland suttit och tänkt tillbaka på när jag fick glasögon, jag minns att detta var tufft för mamma ekonomiskt. Hon hade då sökt något bidrag som hon fick beviljat, vilket inte alla som sökte fick. Sedan år 2016 har barn mellan åtta och 19 år rätt till bidrag för glasögon eller kontaktlinser. Jag och min man som har glasögon vet vilken kostnad det är. Vi har barn som tidigare haft glasögon. Jag har själv pratat med flera familjer där bidraget hjälpt väldigt mycket. 

En annan sak som jag tänkt på mycket är hur föräldrar tidigare drog sig för att söka vård för sina barn eller hämta ut medicin för att ekonomin var ansträngd. Detta slog hårt mot de drabbade barnen. Idag har alla barn under 20 år rätt till kostnadsfri sjukvård och föräldrar kan kostnadsfritt hämta ut receptbelagda mediciner till sina barn under 18 år. För mig är det viktigt att alla barn får lika vård på lika villkor när de behöver det. Tack vare regeringen har barn och unga det idag. För mig är det viktigt att ett parti ser alla människor och vill arbeta för att alla människor ska ha ett bra liv.

För mig är det också viktigt att skolan är bra för alla barn och unga. Det ska inte spela någon roll om man växer upp i ett välbärgat område eller ett område där föräldrarna är låginkomsttagare, studerande eller sjukskrivna. Barn ska erbjudas lika bra utbildning oavsett. 

Höjningen av barnbidraget har hjälpt de ensamstående föräldrarna och de som lever med ansträngd ekonomi. Det har hjälpt deras barn mycket, de har idag råd att köpa den där jackan som är så viktig! Eller göra någon rolig aktivitet.

Att socialdemokraterna ser alla människor råder det ingen tvekan om – de ser alla och de arbetar för att alla ska ha det bra, låginkomstagare, medelinkomsttagare och höginkomsttagare. Att socialdemokraterna ser alla är det som fått mig bli socialdemokrat. För mig är det viktigt att alla får en bra barndom, ungdom och bra liv som vuxna. Och att det finns hjälp när vi blir sjuka, arbetslösa eller gamla. 

  • Linda Vackenklint 
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.