Foto: OLLE HALLBERG/RÖDA KORSET
Martin Ärnlöv var frilansreporter för Alingsås Tidning i sin ungdom.

”Svenskens hjärta är generellt stort och varmt!”

Sommarkrönikan

När redaktionen hörde av sig och frågade om jag ville skriva en krönika under sommaren, konstaterade jag att det är länge sedan jag skrev i AT.

I yngre dagar var sommaren för min del högkonjunktur i mitt extraknäck som frilansreporter. Alingsås-Parken upplevde sina glansdagar under 1980-talet, och publikrekorden slogs på löpande band.

En del artister är aktuella än idag – som Magnus Uggla och Tomas Ledin – medan nästan bara min generation minns dåtida storheter som Dag Vag och Dan Hylander.

När jag växte upp i Alingsås var jag en typisk småstadskille i alla dimensioner. Jag spelade fotboll i Holmalunds IF, klarinett i musikskolans blåsorkester och kapsejsade med scouternas segelbåtar på Mjörn.

Upp i tonåren kom de första sommarjobben, flickvän och möjligheten att resa längre bort från föräldrahemmet. Men i allt väsentligt är de värderingar som formades då desamma som styr mitt liv fortfarande. Till och med dialekten sitter kvar…

Min relation med Alingsås har med åren fått en mer vuxen prägel. Flera av mina nära och kära bor kvar i stan, vilket känns bra.

Men också yrkesmässigt har det mognat. I flera år var jag VD för stiftelsen Bräcke diakoni, och har där haft förmånen att i kommunen vara med och starta vårdcentralen Centrum, driva äldreomsorg på Ginstgården och dra igång spännande projekt. Då har jag märkt att stan har en vitalitet och ett driv som man inte ofta ser i andra kommuner. Kanske behöver man flytta ut och få lite andra perspektiv för att fullt ut uppskatta det?

Framöver får jag med jobbet komma tillbaka till Alingsås i en ny roll. Som ny generalsekreterare för Röda Korset behöver jag bredda perspektiven lite till. Under de första månaderna har jobbet handlat om mixen av internationella kriser i Jemen och Syrien, flyktingfrågan, humanitära aspekter av nationell svensk politik och lokalt medmänskligt engagemang. Det engagemanget är faktiskt mycket större än vad man kan tro i media. Svenskens hjärta är generellt stort och varmt!

I grunden tror jag också att mitt nya jobb handlar det om att fortsätta bygga förtroende för Röda Korset som en unik och viktig aktör, så att människor vill stödja oss med tid, tankar och pengar. Och där tror jag mycket av det som är viktigt för alingsåsarna, också gäller för resten av Sverige.    

Men nu är det sommar – och då är bad och musik oslagbart. Snart är det dags för rockkonsert igen. Den här gången blir det Lars Winnerbäck. Men allt är inte som förr. Nu får jag betala biljetten själv, och jag tvingas konstatera att fastän han firat 20 år som artist, så hade han inte ens skivdebuterat på 1980-talet. Vi blir alla äldre. Då får vi vara glada om vi åldras med bättre värdighet än Alingsås-Parken…

  • Martin Ärnlöv
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.