Foto: AT
Göran Hernberger, projektledare Vårgårda Möte.

”Toppmötet fick avvakta Vårgårda möte”

Sommarkrönikan

För tredje gången arrangeras Vårgårda möte på Tånga hed i augusti. Det är 50 år sedan pastor John Hedlund började fråga ut partiledare för de partier som var invalda i Sveriges Riksdag. 1968 var det fem partiledare och 2018 är det åtta partiledare. Det unika med dessa partiledarutfrågningar är att det är en evangelist som snarare samtalar med partiledarna än ställer dem mot väggen.

Det finns tre goda ting som gör det möjligt att genomföra arrangemanget. Det första är alla frivilliginsatser som görs. Det andra är alla företag och organisationer som ställer upp som utställare och sponsorer. Och det tredje är att Tånga hed med Tångahallen finns att tillgå. Vårgårdabygden är rik på resurser och det är något vi är stolta och tacksamma över.

Partiledarutfrågningarna är häftiga för alla som är där. Den inramning som utfrågningen har och den stora publiken möter inte partiledare någon annanstans under valrörelsen. Att alla Sveriges ledande politiker och företrädare för vår demokrati möter upp i Vårgårda är unikt och ger människor en fantastisk möjlighet att möta partiledarna livs levande och bilda sig en uppfattning inför valdagen. Och att möta dem i verkligheten överträffar att se och höra dem via en tv eller dator.

Det är skillnad om en partiledare är med på en första utfrågning eller om partiledaren varit med tidigare. Den annorlunda inramningen gör dem som är med för första gången påtagligt spända över vad som väntar. Denna gång är det moderaternas Ulf Kristersson och kristdemokraternas Ebba Busch Thor som är med för första gången.

Förr erbjöds partiledarna välja en psalm som skulle sjungas under mötet. Numera har det ersatts av att pastor Robert Eriksson sjunger en särskild sång till respektive partiledare. Att detta är mycket uppskattat av partiledarna vet vi sedan förra gången.

Det händer oväntade saker i samband med utfrågningarna som måste hanteras. 2014 frågar tidningen Expressen fyra timmar innan första mötet om de får sända samtliga utfrågningar på sin webb och svaret från oss kunde bara bli ett ja.

Senare under möteskvällarna kommer en reporter från den Londonbaserade tidningen Financial Times och vill intervjua. Världspressen kom till Vårgårda för att få svar på frågan varför Sveriges statsminister åker till en liten by för att låta sig intervjuas av en pastor.

När dåvarande statsmininster Fredrik Reinfeldt var i Vårgårda bad han om ursäkt för att han inte kunde delta på eftersittningen eftersom Tysklands förbundskansler Angela Merkel kallat till toppmöte. Men Fredrik hade meddelat Angela Merkel att han inte kunde komma förrän han varit i Vårgårda. Så det toppmötet fick avvakta Vårgårda möte.

Varje parti har en monter i Tångahallen där de informerar om sina frågor inför valet. Innan själva utfrågningen brukar partiledaren besöka montern och peppa sina valarbetare. Mötena mellan partiledarna och dess valarbetare är betydelsefulla och uppskattade. Men när förre partiledaren för Kristdemokraterna Göran Hägglund kom ut i Tångahallen och gick raka vägen till Vänsterpartiets monter så uppstod såväl förvirring som skratt. Göran Hägglund var ju känd för att kunna skoja till det ibland.

Under 2010 var det en dam som kom och skulle med all nödvändighet överlämna en tårta till dåvarande språkrör för Miljöpartiet Maria Wetterstrand under själva utfrågningen. Damen accepterade på intet sätt beskedet om att det inte var möjligt. Inte förrän det klargjordes att tårtan måste undersökas av Säpo förstod hon. Tårtan överlämnades sedan på eftersittningen.

Välkommen med på alla samlingar i Tångahallen!

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.