Varför får inte jag vara med?

Vårgårda

Under ett antal år har jag haft problem med att vistas i höga ljudvolymer, och då i synnerhet i form av hög musik. Det beror inte på att jag hör så dåligt egentligen, utan för att den tinnitus jag har även medför att jag är ljudöverkänslig. Det här förtar naturligtvis glädjen av att gå på konserter av olika slag. För det mesta kan det funka, om jag stoppar öronen fulla med fetvadd, även om man då missar en hel del av texter och alla nyanser – det som man egentligen har kommit för att få uppleva.

Ikväll fick droppen min bägare att rinna över! Jag hade sett fram emot att få njuta av en ”Springsteen-mässa” i Tångahallen, som görs i samband med Vårgårda Möte och arrangeras av kyrkorna i Vårgårda. Tanken var att framföra Bruce Springsteens fantastiska musik och texter i kombination med en nattvardsgudstjänst. Solist var Robert Eriksson, en mycket duktig pastor och sångare. Här drog man på ljudet så in i norden, så trots att jag förberett mig med både fetvadd och fingrarna i öronen blev det outhärdligt, och jag tvingades lämna tillställningen. På vägen ut frågade jag ljudteknikern varför han måste ha denna oerhörda ljudnivå, och fick till svar att ”Robert vill att det ska vara högt”.

När det gäller andra typer av ”handikapp”, typ om du har svårt att gå, så måste man anpassa det offentliga rummet så att du inte utestängs. Man kan tvingas ta bort trösklar, installera hiss osv. Vore det inte på tiden att man började anpassa ljudnivåerna i samhället så att alla kan vara med överallt? Jag vill också kunna gå på en konsert eller lyssna till körsång och liknande utan att känna ångest inför hur högt ljudet kommer att bli, men känner inte att jag är välkommen. Det mest sorgliga är att detta gäller även för evenemang som anordnas av min egen och andra församlingar, som t.ex. de aktuella Vårgårda Möte och dagens ”mässa”. Jag vet att jag är långt ifrån ensam om att känna det så här, och jag vet en del som avstår ifrån att närvara när det är höga ljudnivåer. Måste det verkligen vara så här?

  • Inga-Lena Tellström
    Vårgårda
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.