Foto: STEFAN SAMUELSSON
NYA STRATEGIER. Schack innehåller det mesta, menar Anders Wengholm, som gillar att spelet ständigt kan utvecklas.

Anders leder Sverige i Schack-OS

Alingsås

Han vill göra Alingsås till schackets Mecka i Sverige – men först ska Anders Wengholm leda det svenska landslaget i Schack-OS.

Tio svenska schackspelare och några ledare befinner sig just nu i Batumi, Georgien, där Schack-OS inleds i dag, måndag, och ska hålla på närmare två veckor.

Alingsåsaren Anders Wengholm är ansvarig för det svenska laget. Han har spelat schack i över 50 år, är aktiv i Alingsås Schacksällskap och blev för två år sedan tillfrågad om han ville bli förbundskapten.

För några år sedan började han tävlingsspela igen efter ett längre uppehåll men i OS ska han ”bara” vara ledare.

– Jag ska mest coacha damlaget, säger han, som har en kollega som tar hand om det öppna laget där Sverige enbart ställer upp med manliga spelare.

– Jag kan inte lära ut teknik i sista stund men däremot kan jag ge dem lite självförtroende. Det betyder mycket att höra någon säga, att det där var bra, fortsätter Anders Wengholm.

Klubben växer

Schack-OS är en lagtävling och Sverige kommer att ställas emot 120 andra nationer i årets största händelse i schackvärlden. Mellan 2 000 och 3 000 spelare samlas i den georgiska semesterorten vid Svarta havet.

– Det är så många som är bra. Vi har nog inget med topplaceringarna att göra men om alla kan göra sitt max kan vi komma rätt högt upp ändå, säger Wengholm.

Ett lag från Alingsås Schacksällskap avancerade i våras upp till landets nästa högsta division, Superettan. Men i landslaget finns ingen alingsåsare – ännu. Anders Wengholm gläds åt att ungdomsverksamheten har vuxit de senaste åren och tror på framtiden.

– Vi har nu 20-25 juniorer, ett 20-tal seniorer och ett 10-tal veteraner. Jag skulle vilja göra Alingsås till schackets Mecka i Sverige. Vi ska vara en av landets ledande schackklubbar om fem år, säger han, som främst är ungdomsledare förutom att han spelar själv.

Hela artikeln var införd i AT i torsdags

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.