Foto: JESPER ANHEDE
RETORIKER. Elaine Eksvärd har analyserat politikers tal i tv och skrivit böcker. På måndag ger hon alingsåsare goda råd om kommunikation.

Elaine vet vad vi ska säga

Alingsås

Hon har alltid svar på tal – och är full av goda råd. På måndag föreläser retorikexperten Elaine Eksvärd i Alingsås om hur vi ska prata i jobbiga situationer.

Elaine Eksvärd syns ofta i tv, inte minst nu i valtider då politikernas sätt att uttrycka sig analyseras. Men det hon ska ta upp på Grand Hotel berör vanligt folk betydligt mer.

– Jag har alltid varit intresserad av vardagssituationer, säger hon och fortsätter:

– Det som driver mig i grunden är orättvisor, som jag tycker är väldigt tråkiga. Jag vill hjälpa folk att få verktyg att hantera konflikter och kommunikationsutmaningar.

Humor och inspiration

Elaine Eksvärds retorikbyrå Snacka Snyggt har tillsammans med Novus gjort en undersökning om vad svenska folket anser vara ett svårt samtal. Det har utmynnat i en lång lista där ”säga upp bekantskapen med en familjemedlem” ligger i topp. 79 procent av svenskarna tycker att är ett svårt samtal.

Lite längre ner på listan finns ”ta konflikter”, ”hålla tal” och ”berätta om sina fördelar (skryta på rätt sätt)”.

– Min föreläsning handlar om hur vi hanterar de här situationerna, säger Elaine Eksvärd.

Hon utlovar såväl humor som inspiration och tror att åhörarna kan ha praktisk nytta av hennes råd.

– Det roligaste är att ge folk aha-upplevelser och allra roligast är återkopplingen efteråt, när någon säger ”jag testade det du sa och det funkade”.

Mötesplats

Föreläsningen på måndag är den tredje som Grand Hotel bjuder in till i år. Tidigare har elitidrottarna Johan Olsson och Patrik Sjöberg varit här. Intresset för Elaine Eksvärds föreläsning är ungefär lika stort som för dem, enligt hotellets försäljningsansvariga Gro Hansen Johnsson, vilket betyder att det finns platser kvar.

– Det börjar nog sätta sig hos alingsåsarna att kunna gå på föreläsningar här, säger Gro Hansen Johnsson och fortsätter:

– Det är viktigt för oss att göra någonting här i stan. Vi vill vara en naturlig mötesplats för alingsåsarna och verkar mycket för att Alingsås ska vara en naturlig mötesplats.

Tanken är att ha föreläsningar under kristallkronorna i hotellets festvåning ungefär två gånger om året. Nästa gång blir till vintern, men det är ännu inte bestämt vem som då kommer hit.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.