Foto: PRIVAT
Martin Lindberg (V)

”En politik som alltid gynnar flertalet”

Partibloggen

Det är något vackert i det gemensamma. I det som vi kollektivt skapat, och kollektivt äger. Jag kan knappast tänka mig finare civilisatoriska framsteg än folkbiblioteket, allmännyttiga hyresrätter, vårdcentralen, kulturskolan eller bussen som tar dig till jobbet.

Detta är kärnan i Vänsterpartiet, en insikt om att det är endast med gemensamma krafter som vi kan skapa ett samhälle som ger alla möjlighet att utveckla sitt liv. Det är därför vi står upp när andra politiska krafter vill slå sönder detta, prissätta det på marknaden, och överlåta det som vi gemensamt beslutat angår oss alla i privata händer. Ett sådant samhälle gynnar den redan starke, den redan rike, medan den som är svag, fattig eller inte kan föra sin talan lämnas vind för våg.

Vänsterpartiet är ett socialistiskt parti. Det innebär att vi ser att Sverige är ett klassamhälle, ett samhälle där en handfull personer äger mer än merparten av befolkningen tillsammans med den makt som därpå följer.

Vi är också ett feministiskt parti därför att även i Sverige, där vi är så stolta över att ha kommit så långt, så är kvinnor fortfarande underordnade män på ett strukturellt sätt, exempelvis i löner, livsmöjligheter och förväntningar.

Vi är också ett grönt parti som landar i insikten att vi inte kan rädda miljön utan att ändra på hur vi lever och fördelar jordens resurser, att det krävs ett annat ekonomiskt system för att rädda vår planet.

Ur dessa insikter så föds vår politik. En politik som alltid gynnar flertalet, som stärker det gemensamma. Som kräver vår rätt i att produktionens frukter även ska tillfalla oss.

Det är därför vi vill införa 6 timmars arbetsdag i äldreomsorgen i Alingsås, så att de som sliter hårdast för att hjälpa våra äldre ska orka ett helt arbetsliv. Det är därför vi vill använda, och inte sälja, Alingsåshem för att bygga hyresrätter till alla, inte bara för de rika. Det är därför vi vill bygga ut kollektivtrafik utanför tätorten så att de som bor där ska kunna jobba och leva på samma villkor som de av oss som bor i tätorten. Det är därför vi värnar strandskyddet, så att en strandsugen överklass inte ska lägga beslag på våra sjöar och natur.

När andra partier vänder sig än hit och än dit för att fånga en upplevd opinion så står Vänsterpartiet stadigt på marken, och har gjort så i 100 år. Vi står upp för en humanistisk flyktingpolitik. Vi står upp för att stoppa kapitalistklassen från att dränera vår gemensamma välfärd på pengar genom vinstdrivande friskolor och privata sjukhus.

Vi står upp för att vi vet att tillsammans är vi starka, starkare än nån av oss är ensamma. Vi vill något annat än alla andra partier: ett Sverige och ett Alingsås för alla, inte bara de rikaste.

  • Martin Lindberg (V)
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.