Arkivbild: PATRIK SKOGLÖW

Ett mandat har bytt ägare

hela området

Ett mandat i Vårgårda kommunfullmäktige bytte ägare när de sista förtidsrösterna och utlandsrösterna räknades på onsdagen. Men valresultatet är fortfarande preliminärt.

Socialdemokraterna fick nästan en tredjedel av de 171 giltiga rösterna som inte hann fram till vallokalerna under valdagen. Därmed får S ett mandat till, på Kristdemokraternas bekostnad.

Socialdemokraterna står nu på tio mandat, två färre än i förra valet medan KD står på fem, ett mer än i förra valet. Den borgerliga majoriteten i Vårgårda består, med 22 av 41 platser i kommunfullmäktige.

I Herrljunga var det hela 431 giltiga röster som räknades på onsdagen och liksom i Vårgårda fick Socialdemokraterna procentuellt fler av de rösterna än det totala valresultatet i kommunen. S fick 29,5 procent av de 431 rösterna.

Men det förändrar ändå inte den preliminära mandatfördelningen, som AT har redovisat tidigare.

Inte heller i Alingsås har de så kallade onsdagsrösterna ändrat de preliminära maktförhållandena. Moderaterna och Miljöpartiet fick procentuellt sett fler av de rösterna än deras totala valresultat, men det har inte räckt till att ta mandat från något annat parti.

Det slutliga valresultatet i kommunvalen kommer förhoppningsvis i nästa vecka. Då ska det också visa sig hur personrösterna har utfallit. Linda Bidestedt på länsstyrelsens valadministration säger att siktet är inställt på nästa fredag. 

– Det tar längre tid i år än förut, säger hon och förklarar det med att antalet förtidsröster har ökat.

Det gör att rösträkningen i riksdagsvalet drar ut rejält på tiden och att kommun- och landstingsval därmed också drabbas.

– Fler har röstat på en annan ort än sin egen och många tar hellre en valsedel med namn istället för en blank. Vi måste kontrollera vilka kandidater som är valbara, säger Linda Bidestedt.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.