Foto: LEONORE NORDIN
Grävjobb. För Malin Wallin, designer och dramapedagog, var det hårt arbete som gällde i tisdags.

Febrila Lightsförberedelser

Alingsås

Snart smäller det. I kväll, fredag, den nittonde upplagan av Lights in Alingsås. Och den som rört sig i stan i veckan har knappast missat att det är ljusfest på g.

Varningsskyltarna står lite överallt: ”Ljusinstallation”. Här och där syns grupper av människor som pratar, pekar och gestikulerar. Det är de olika teamen som står bakom de sex ljusinstallationerna.

Vid Telegrafhuset är grekiska Nikoletta Theodoridi workshop head för en installation som är inspirerad av energin från hav och vind. Vid AT:s besök är det dock inget som skvallrar om de blivande vågorna, förutom en blå lampa och ett böljande textilt material på marken.

– Man kommer att se vågliknande rörelser på Telegrafhuset, berättar hon.

I allén invid gångtunneln till Plantaget, tillika platsen för ljusinstallation nummer fem, träffar AT Anton Karlsson, Alexander Hjorth, Victor Karlsson och Iris Molendijk. De första tre pluggar ljusdesign i Jönköping, medan Iris är etablerad ljusdesigner hemma i Nederländerna.

Workshop head (konstnärlig ledare) för ljusinstallation fem är svenska ljusdesignern Johan Röklander. Workshopdeltagarna berättar att de hade stor personlig frihet när det gällde att välja team.

– Alla workshopledare gick igenom vad de ville göra på sin site, och sen fick vi välja. Jag hoppas i alla fall att alla fick sina förstahandsval, det fick vi, säger Anton Karlsson.

Gruppen säger att de funkar bra tillsammans.

– Vi lär oss av varandra och utvecklas, säger Iris Molendijk.

Hon berättar att även om årets Lights i sin helhet har tema energi, så har man på installation fem bland annat valt att ägna sig åt norrsken, eller det engelska uttrycket – aurora.

Hela programmet för ljusfesten och massor av läsning i AT:s bilaga. Läs den som gratis e-tidning här  >>

Läs mer i torsdagstidningen

  • Så mycket betyder Lights in Alingsås för kaféerna

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.