Foto: JENNY SCHAGERLIND
PENGAR TILL FLYKTINGAR. Maggie och Malin jublar över beskedet att deras förening får 300000 i bidrag. "Vi har aldrig slutat hoppas eller kämpa", säger Malin.

Glädjechocken – får 300 000!

Herrljunga

Malin Conlan hade redan gett upp.
Då svängde plötsligt fullmäktige och ger nu föreningen Hem i Herrljunga 300000 kronor.
– Det känns helt fantastiskt, säger en chockad men glad Malin.

Hon är en av medlemmarna i den ideella föreningen Hem i Herrljunga som i drygt ett halvår kämpat för att få ekonomiskt stöd. Under ännu längre tid har de ordnat familjehem och samlat in kläder åt ensamkommande flyktingungdomar.

– Vi har jobbat ideellt hela tiden och inte haft ersättning från något håll. Det har varit mycket arbete och insamlingar, konsataterar Malin Conlan, som själv är familjehem åt en kille från Afghanistan.

Röstades först ner

Idag bor 28 flyktingkillar i familjehem som föreningen fixat fram.

I ett medborgarförslag i vintras föreslog föreningen att 300 000 kronor av statsbidraget skulle användas så att fler 18-åringar kan stanna i Herrljunga. Förslaget har sedan dess valsat runt mellan fullmäktige, kommunstyrelsen och socialnämnden. Hos de två sistnämnda röstades förslaget ner.

– I KS hade jag inget majoritetsstöd för förslaget. Det var egentligen bara jag och Elin Hegg från Miljöpartiet som var för, berättar Elin Alavik (L).

Då kommunfullmäktige hade sammanträde i onsdags tog Elin Alavik upp förslaget igen. Och den här gången röstade fullmäktige ja med knapp mariginal.

– Det känns helt fantastiskt. Jätteskönt! Vi är jätteglada att vi får möjlighet att hjälpa ungdomarna ännu mer nu, jublar Malin Conlan och säger att hon inte riktigt hunnit smälta nyheten än.

Varför blev det plötsligt ja nu?

– Vi hade träffats och pratat om det före fullmäktige med hela s-gruppen och miljöpartiet. Och där nådde vi enighet. Sedan gick det igenom tack vare att SD inte var där och röstade, säger Elin Alavik (L).

Läs hela artikeln i lördagstidningen 

Därför röstade kommunalrådet Johnny Carlsson (C) nej

Fler kommentarer

Vad ska pengarna användas till?

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.