Hets mot våra kroppar

Allmänt

Mia Skäringer tar nu upp en viktig sak i media, kroppshets mot våra kroppar! Vad är det för samhälle vi skapat?

Vi ska se ut på ett visst sätt för att duga, våra barn och unga ser alla smala modeller som är som levande skelett och får bilden av att så ser en sund människa ut. Vi har barn, unga och vuxna som bantar för att duga, de svälter sina kroppar för att ha den perfekta kroppen. De blir sjuka av anorexia.

Vad är det för samhälle? När modeller med normalt BMI tas in skriks det att de är tjocka, när mulliga modeller tas in skriks det att de förvränger bilden hur en normal människa ser ut men levande skelett är normalt och okej att våra barn och unga äldre matas med i media?

Jag har har ingen förståelse för detta, att de som inte har de sjukligt smala kropparna ses som tjocka och värdelösa odugliga.

Själv tog jag mig från sjuklig fetma grad 3 till att bli lagom tjock men det är ej acceptabelt om vi ska gå efter normen för vad som anses hur den perfekta kroppen ser ut. Även jag har hört att min kropp är fet, jag duger inte i vissas ögon, jag ska vara smal för att duga.

Jag är en av dom som satt där med fördömande ögon mot mig. Jag är en av dom som läkaren dömde ut som snart död. Jag hade en hälsa som innebar högt blodtryck och högt kolesterol, en kropp som värkte dag och natt, som kändes som den skulle gå sönder varje steg man tog. 

Jag är inte opererad, alla som vill bli opererade får inte operation bekostad av landstinget. Man kan bekosta operation själv privat om man har råd.

Men det är inte guld och gröna skogar, det innebär att du kan bli sjuk som många har blivit efter en operation. Du kommer alltid vara beroende av vitaminer i mängder då kroppen inte tar upp det efter en magsäcksoperation.

Vad är en duglig kropp? Vad är en perfekt kropp? Är inte det viktigaste att du mår bra? Vi har barn som insjuknar i ätstörning som kan leda till anorexia, vi har unga som insjuknar i ätstörning i denna jakt på den smala perfekta kroppen. Varför är detta sunt?

Att hetsa människor att se ut på ett visst sätt för att duga? När modeller tillåts ha BMI 17 svälter sänder man ut signaler att det här är normalt, så här ska människor se ut. När de tar in modeller med normalt BMI får de höra att de är tjocka och betraktas som plusmodeller. När mulliga, fylliga modeller tas in betraktas dom som sjuka och osunda. Det skapar en skev bild av vad som är sunt och normalt och gör människor sjuka.

Det är dags att vi sätter ner foten mot de sjukliga idealen. De sjukligt smala modellerna i modebranschen, de är sjuka och svältande, inte sunda eller normala!

  • Linda Vackenklint
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.