Högt valdeltagande – och nu räknas rösterna igen

Alingsås

Valresultatet som presenterats är endast preliminärt – nu väntar en omräkning av rösterna, och på onsdag presenteras det resultatet.

Ännu återstår mycket arbete innan det slutgiltiga resultatet kan presenteras för valet 2018.

– Alla röster har räknades ute i valdistrikten under valdagen, säger Angelica Nåfors, chef för Alingsås kommuns enhet för juridik, kansli och upphandling, beträffande rösträkningsförfarandet.

Kontrollräkning väntar

Det valresultat som presenterats så här långt är endast ett preliminärt resultat i väntan på en ny kontrollräkning. Efter att valsedlarna räknats ute i valdistrikten förpackades de i särskilda säkerhetspåsar och lämnades över till kommunens valnämnd för vidare transport till länsstyrelsen. På onsdag kommer ett uppdaterat resultat presenteras efter att rösterna kontrollräknats.

– Den så kallade onsdagsräkningen gör inte vi utan det sköts av länsstyrelsen, säger Angelica Nåfors.

Allt inte räknat

Fortfarande är det också en del röster kvar som ännu inte har räknats. Det handlar om förtidsröster som har lämnats in i andra kommuner än Alingsås, samt röster som har lämnats in på ambassader. Hur många oräknade röster som berör valresultatet i Alingsås är oklart.

– Det enda jag kan säga är att alla röster ännu inte är räknade, säger Angelica Nåfors som fortsätter:

Högst valdeltagande

– Det som utmärker årets val är det höga valdeltagandet. Det har varit kö in till många vallokaler.

Valdeltagande i Alingsås var i år 87,6 procent, vilket är en ökning med 1,5 procentenhet jämfört med valet 2014. Högst valdeltagande hade i år valdistriktet Dammen/Prästeryd där 92,1 procent av de röstberättigade gick till sin vallokal. Lägst var valdeltagandet i distriktet Östlyckan/Brogården där 77,7 procent röstade.

Läs mer i tisdagstidningen:

  • Alingsåspolitikerna om hur kommunen ska styras
  • Alingsåsare nära riksdagen
  • Nya namn i regionen
  • Valet i siffror – distrikt för distrikt

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.