Foto: FILIP LANDQVIST
VILLA HA FLER KOLLEGOR. Deltidsbrandmännen Mattias Carlsson, Karin Meyer Brodahl och Evert Bertilsson samt operativ chef Jonas Kälström ser många fördelar med att bli deltidsbrandman.

Hoppas på fler deltidsbrandmän

Sollebrunn

I dagsläget finns det 21 deltidsbrandmän i Sollebrunn. Dessa är uppdelade i 4 arbetslag med 5 brandmän i varje. Det innebär att verksamheten är känslig om någon plötsligt skulle falla ifrån. Nu söker man därför efter nya krafter som kan vara med och bidra i verksamheten.

– Vi har sett behovet sedan en tid tillbaka. Många tror att det är väldigt hårda krav för att kunna vara med men så är det inte. Det viktigaste är att man har viljan att hjälpa andra, säger Jonas Kälström operativ chef Alingsås och Vårgårda räddningstjänstförbund.

”Spännande jobb”

Problemet med brist på deltidsbrandmän finns över hela landet. Särskilt hårt drabbade är de mindre orterna där arbetstillfällena blir färre och färre. I Sollebrunn råder det i dagsläget ingen akut brist på deltidsbrandmän men det behöver hela tiden fyllas på med nytt folk. Jonas Kälström som är operativ chef säger att fördelarna med att gå med i brandkåren är många.

– Det är spännande jobb för man vet aldrig riktigt vad som kan hända och det är en bra extra inkomst, säger han.

Satsas på brandmännen

I snitt tjänar en deltidsbrandman i Sollebrunn 95 000
kronor om året och Karin Meyer Brodahl, som arbetar som deltidsbrandman, upplever att det verkligen satsas på de som är med i brandkåren.

– Man får bland annat möjlighet att skaffa C-körkort och gå HLR-utbildning. Och så sent som i förra veckan var jag och hämtade ut nya träningsskor på räddningstjänstens bekostnad.

– Men drivkraften är trots allt att man känner att man är med och hjälper till, säger Karin Meyer Brodahl.

För den som är intresserad uppmanar gänget i Solle­brunn att man tar sig till brandstationen på måndagar. Då har man nämligen övning och då finns det folk på plats som kan svara på frågor och visa upp delar av verksamheten.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.