Foto: Katrin Niklasson
FIXAR OCH DONAR. Jesper Lundberg utför fixartjänsten i Alingsås kommun.

Jesper fixar och donar

Alingsås

Det är en hel del seniorer i kommunen som tar hjälp av fixartjänsten, men det finns säkerligen också en hel del som inte vet att tjänsten finns. Låt oss därför presentera: Jesper Lundberg!

Fixartjänsten, som tillhör vård- och äldreomsorgsförvaltningens förebyggandeenhet, är en insats som främst syftar till att förebygga fallskador i hemmet. Jesper Lundberg är den tredje i raden av fixare, och har haft tjänsten sedan augusti förra året.

– Det är många som tycker det är fantastiskt att det inte kostar någonting. Jag brukar säga att det räcker med en kram, som svar på frågan om vad det kostar, säger Jesper Lundberg.

Gör riskjobben

Jesper utför de jobb i hemmet som skulle kunna utgöra en risk för seniorerna. Det handlar bland annat om att lampbyten, sätta upp gardiner och fästen, hämta saker ur källare och förråd eller att göra en enklare ommöblering för att öka framkomligheten.

Dessutom kan Jesper hjälpa seniorerna med tekniska spörsmål.

– Den delen ökar. Försäljningen mot seniorer kan vara ganska aggressiv, så de kan till exempel bli påprackade telefonlösningar de inte behöver. Jag kan hjälpa till med att gå igenom deras abonnemang, säger Jesper, som även hjälpt en och en annan senior med grundläggande kunskaper om sin nya telefon.

För den som behöver hjälp just med frågor kring mobiltelefoner och andra tekniska prylar finns Jesper också med på teknikkaféerna på Hagagårdens, Tuvegårdens och Bjärkegårdens träffpunkter.

– Det är drop in, så det är bara att komma, säger Jesper.

Vara medmänniska

Utöver att hjälpa seniorer med de sysslor i hemmet som kan innebära risker för dem menar Jesper att en stor del av hans jobb handlar om att vara en medmänniska.

–  Jag kan vara det enda besöket personen får på en dag. Det är viktigt att lyssna. Man får många härliga livshistorier med sig!

För den som vill anlita kommunens fixartjänst går det bra att ringa kommunens växel eller fylla i ett formulär som ligger på kommunens hemsida. Formuläret hittar man genom att söka på Fixartjänsten.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.